Patriotism

George Coșbuc: „Nimeni, afară de Dumnezeu şi de noi înşine, nu e stăpân pe soarta românilor”

George Coșbuc: „Nimeni, afară de Dumnezeu şi de noi înşine, nu e stăpân pe soarta românilor”

Pe data de 9 mai 2018 s-au împlinit 100 de ani de la moartea unuia dintre reprezentanții de seamă ai sămănătorismului, un curent ideologic și literar constituit la începutul secolului al XX-lea în jurul revistei Sămănătorul. Născut la 20 septembrie 1866, în satul Hordou din Districtul Năsăud, comitatul Bistrița-Năsăud, azi, comuna Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud, George Coșbuc a fost un poet, critic literar și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

Printre meritele deosebite ale lui George Coșbuc se numără și o prodigioasă activitate de iluminare și emancipare a țăranilor din România, reprezentanții sămănătorismului, al cărui principal teoretician a fost Nicolae Iorga, acordând un interes crescut față de problema țărănească din acele vremuri, conștientizând pe deplin necesitatea vitală a alfabetizării și educării populației rurale românești.

„Neamul nostru, unit fiind, s-a deşteptat tot mai mult, a prins puteri din an în an tot mai temeinice şi se simţea tot mai în stare să fie volnic pe soarta lui.

Domnia statornică ne-a adus o oaste statornică; şi astfel, bizuindu-ne pe trăinicia neamului, pe Domn şi pe oaste, la 1877, când s-au încurcat turcii iarăşi în război cu ruşii, neamul românesc s-a simţit tare, îndeajuns ca să scuture jugul robiei turceşti.

Şi ca să dovedim că suntem vrednici de libertate, am trimes oştirile noastre peste Dunăre, să se măsoare cu turcii.Războiul acesta a fost cea mai bărbătească încordare a neamului nostru, a neamului întreg.

Am biruit pe turci; am dovedit lumii vrednicia noastră în zilele de primejdie mare şi de-atunci suntem liberi, stăpâni pe ţară şi pe faptele noastre.

Nici turcul, nici rusul, nici nimeni din lumea asta nu se mai poate amesteca în trebile ţării noastre; nimeni, afară de Dumnezeu şi de noi înşine, nu e stăpân pe soarta românilor.” (sursa: ioncoja.ro)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă

Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…

2 zile ago

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

7 zile ago