Istoria tristă a României: un val de 10.000 de arestări s-a pornit în noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948

Istoria tristă a României: un val de 10.000 de arestări s-a pornit în noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948

La începutul lunii mai a anului 1948, arestările înopinate erau la ordinea zilei. Mașini negre tulburau liniștea cartierelor din marile orașe ale României în miez de noapte. În aer plutea o nesiguranță continuă și o frică până la paroxism în rândurile populației. Perioada cuprinsă între anii 1948 și mijlocul deceniului al cincilea a reprezentat o teroare instituționaliztă împotriva poporului român.

În noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948 s-a declanșat un nou val imens de arestări. În atenția prigonitorilor intraseră mai ales tinerii implicați în viața politică a țării, indiferent de ideologia și clasa socială din care făceau parte.

Potrivit Ordinului numarul 5 transmis în provincie de către D.G. S.P. (Direcția Generală a Securității Poporului) încă din data de 13 mai a anului 1948 trebuiau arestate toate persoanele „care s-au încadrat în partidele istorice” după 23 august 1944 și care prin activitatea lor se opuneau „regimului democrat”.

Echipe formate din câte trei membri erau trimise la domiciliile cunoscute ale celor care urmau să fie arestați. Operațiunea a fost una amplă și foarte atent plănuită și coordonată, astfel încât foarte puțini au putut scăpa de aceste arestări.

Temnițele și torționarii din ele au măcinat apoi și distrus floarea intelectualității și culturii românești din perioada interbelică, poate una dintre cele mai strălucite generații de tineri pe care i-a avut vreodată România.

Azi pentru poporul român este din nou zi de doliu…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Anul acesta s-au comemorat 70 de ani trecuți de la valul masiv de arestări din 1948

lun mai 14 , 2018
Anul acesta s-au comemorat 70 de ani trecuți de la valul masiv de arestări din 1948 Pentru prima dată după adoptarea legii nr. 127/2017 pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, în acest an a fost organizată în mod oficial o ceremonie de comemorare a martirilor […]

Poate vă place și:

libris.ro