Site icon

Istoria tristă a României: un val de 10.000 de arestări s-a pornit în noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948

Polonia nu accepta sa fie acuzata de Holocaust

Polonia nu accepta sa fie acuzata de Holocaust

Istoria tristă a României: un val de 10.000 de arestări s-a pornit în noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948

La începutul lunii mai a anului 1948, arestările înopinate erau la ordinea zilei. Mașini negre tulburau liniștea cartierelor din marile orașe ale României în miez de noapte. În aer plutea o nesiguranță continuă și o frică până la paroxism în rândurile populației. Perioada cuprinsă între anii 1948 și mijlocul deceniului al cincilea a reprezentat o teroare instituționaliztă împotriva poporului român.

În noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948 s-a declanșat un nou val imens de arestări. În atenția prigonitorilor intraseră mai ales tinerii implicați în viața politică a țării, indiferent de ideologia și clasa socială din care făceau parte.

Potrivit Ordinului numarul 5 transmis în provincie de către D.G. S.P. (Direcția Generală a Securității Poporului) încă din data de 13 mai a anului 1948 trebuiau arestate toate persoanele “care s-au încadrat în partidele istorice” după 23 august 1944 și care prin activitatea lor se opuneau “regimului democrat”.

Echipe formate din câte trei membri erau trimise la domiciliile cunoscute ale celor care urmau să fie arestați. Operațiunea a fost una amplă și foarte atent plănuită și coordonată, astfel încât foarte puțini au putut scăpa de aceste arestări.

Temnițele și torționarii din ele au măcinat apoi și distrus floarea intelectualității și culturii românești din perioada interbelică, poate una dintre cele mai strălucite generații de tineri pe care i-a avut vreodată România.

Azi pentru poporul român este din nou zi de doliu…

Exit mobile version