Categories: Cultural

O idee inedită pentru Centenar: osemintele lui Mihai Eminescu să fie reînhumate în incinta Catedralei Mântuirii Neamului

O idee inedită pentru Centenar: osemintele lui Mihai Eminescu să fie reînhumate în incinta Catedralei Mântuirii Neamului

Eminescu și Catedrala Neamului.

Un fost student, eminent profesor la un cunoscut liceu din provincie, m-a căutat ca să-mi ceară părerea în legătură cu o popunere / idee a sa, întrebându-mă dacă merită sau nu să fie adusă la cunoștința și dezbaterea publicului, a autorităților îndreptățite să decidă asupra dînsei, a propunerii. M-a lăsat pe mine să decid asupra oportunității propunerii, urmând ca pe site-ul meu, un site relativ vizitat de lume bună, să lansez propunerea respectivă, cu condiția sine qua non de a respecta anonimatul autorului.

Am făcut un mic sondaj printre cunoscuți și am dat peste păreri împărțite, așa cum mă și așteptam… Eu însumi am argumente și pro, și contra, n-aș putea spune că am o poziție fermă de respingere sau de acceptare a propunerii colegului nostru. Norocul meu că nu am o poziție de decizie, așa că e simplă sarcina cu care m-am încărcat: gazdă a propunerii gândite de un tenace și aplicat iubitor al literelor românești, al culturii noastre naționale, gazdă a comentariilor pe care le va stârni această propunere.

Propunerea colegului nostru este ca în incinta Catedralei Mântuirii Neamului să fie aduse osemintele lui Mihai Eminescu spre a fi re-înhumate….

La argumentele care ar susține această propunere, argumente accesibile oricui, eu aș sublinia următorul considerent: constatăm că mormîntul lui Mihai Eminescu de la cimitirul Bellu este tot mai sufocat de mormintele altor scriitori, unii dintre ei mai de mâna a doua, care au ținut și au făcut fel și fel de intervenții – am în vedere mai ales nevestele supraviețuitoare, pentru ca defunctul soț să le fie „așezat” cât mai aproape de Eminescu.

Ultimul desant în vecinătatea lui Eminescu îi aparține deputatului George Pruteanu și au fost justificate discuții în public prilejuite de ingerința „locației” sepulcrale de care a avut parte controversatul personaj! Nu dau alte nume, sunt pe crucile care s-au înmulțit în preajma Poetului.

Devine tot mai evident că Cimitirul Belu și actualul „context” nu este locul potrivit pentru a găzdui rămășițele lumești ale lui Mihai Eminescu. Dacă mi-aduc aminte bine, încă „de la început” au fost discuții pe tema aceasta, a locului de la Bellu, nepotrivit pentru odihna de veci a Poetului „Național”. A fost un consens public privind provizoratul mormîntului. Un provizorat care nu trebuia să dureze atât de mult. Îl mai prelungim mult?!

 

Cititi intreg articolul pe ioncoja.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

10 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

16 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago