Site icon

România poate recupera Petromul de la OMV? Lovitură de proporții pentru austrieci

România poate recupera Petromul de la OMV? Lovitură de proporții pentru austrieci

Guvernul României a adoptat un act normativ care va reglementa situaţia obiectivelor economice strategice care au aparţinut companiilor de stat şi, în urma privatizărilor, au fost preluate de noii deţinători.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi din Romania, austriecii de la OMV nu au respectat din 2004, anul cand a fost semnat contractul de privatizare al Petrom, multe dintre indatoririle si angajamentele luate la initierea privatizării.

 

„Statul îşi poate recupera obiectivele naţionale strategice dacă investitorii nu îşi respectă obligaţiile”, anunță deputatul PSD Cristina Burciu.

Concret, prin completarea şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, noii patroni pot pierde bunurile statului român care le-au intrat în posesie în urma proceselor de privatizare.Legea stipulează că:

„în situaţiile în care se va dovedi necesar, participaţiile minoritare deţinute în prezent de către statul român la unii agenţi economici se vor transforma în participaţii majoritare la aceiaşi agenţi economici, pentru protejarea unor interese naţionale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”.

Astfel, a fost eliminat vidul legislativ existent până acum în ceea ce priveşte recuperarea de către stat a obiectivelor respective, fapt care-i va permite să devină acţionar majoritar în unele cazuri.Actul normativ introduce obligaţii concrete partenerilor de afaceri ai statului, care trebuie să fie mult mai predictibili şi serioşi în derularea planurilor investiţionale în România.

Astfel, anumite proceduri de privatizare intrate în impas, cum este situaţia Şantierului Naval 2 Mai Mangalia, vor continua în condiţii mult mai performante, statul român redevenind acţionar majoritar.Noile completări ale legislaţiei din acest domeniu vor normaliza parteneriatul dintre stat şi investitori, mai ales în ceea ce priveşte societăţile de interes naţional. Se va introduce un raport de colaborare bazat pe drepturi egale ale statului şi companiilor interesate de activele româneşti şi, de asemenea, se vor urmări cu celeritate îndeplinirea angajamentelor luate de noii patroni faţă de stat.

Exit mobile version