Categories: Istorie

Istoria ascunsă, românii din Legiunea Cehoslovacă: „Voi care sunteți războinici ai lui Dumnezeu”

„Cei care sunt războinicii lui Dumnezeu”; astfel erau supranumiți voluntarii din Armata cehoslovacă care au luptat în Franța în timpul Primului Război Mondial. Surprinzător sau nu, printre acești luptători s-au aflat și voluntari români.

Imaginea de mai sus reprezintă un afiș de propagandă din timpul Primului Război Mondial, o operă de artă a artistului ceh Vojtěch Preissig (1873-1944), îndemnând voluntarii cehi și slovaci care trăiau în Statele Unite să se alăture Legiunii Cehoslovace pentru a lupta împotriva Germaniei și Austro-Ungariei.

Afișul lui Vojtěch Preissig înfățișează un soldat de cavalerie purtând steagul husiților, adepți ai reformatorului religios ceh Jan Hus (circa 1369-1415). Cehia și Slovacia făceau parte din Regatul dual al Austro-Ungariei, iar liderii mișcării independenței naționale credeau că ar putea fi susținută cauza unui stat cehoslovac independent, luptând de partea aliaților.

Ca slogan, pe afiș era prezent în limba cehă veche / arhaică, titlul unui cântec de război husit de prin secoul XV (n.r. „Ktož jsú boží bojovníci”), care s-ar traduce cam așa: „Voi care sunteți războinici ai lui Dumnezeu”.

Potrivit istoriografiei cehe, cântecul ar fi avut o asemenea intensitate emoțională în timpul Războaielor Husite, încât cei care îl cântau insuflau teama în rândul armatelor dușmane.

În decembrie 1917, guvernul Franței a aprobat organizarea unei armate cehe autonome pe teritoriul francez. Un regiment cehoslovac de infanterie, format din voluntari din Rusia, România, Statele Unite, Italia și Serbia, s-a alăturat în luptă pentru a susține  divizia 53-a franceză de infanterie.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

17 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

24 de ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

o zi ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

o zi ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

2 zile ago