Categories: Cultural

Ia românească ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO

Preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO face demersuri pentru deblocarea dosarului ”Cămaşa cu altiţă” (ia românească)

”Cămaşa cu altiţă” (ia românească) ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO, în baza dosarului realizat de Comisia Naţională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Dosarul era prevăzut să fie finalizat în acest an, dar se află în întârziere. Deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, s-a întâlnit cu Ministrul Culturii, George Ivaşcu, în încercarea de a debloca dosarul ”cămăşii cu altiţă”.

”Din discuţia purtată, am înţeles că au existat ceva probleme în funcţionarea Comisiei Naţionale pentru salvgardarea patrimoniului, care şi-a întrerupt temporar activitatea. Suntem în An Centenar şi ar fi un pas important să reuşim să depunem la UNESCO dosarul iei româneşti. Întâlnirea cu ministrul Ivaşcu a fost una deschisă şi constructivă şi am primit asigurări că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va face demersuri pentru reluarea şi accelerarea activităţii Comisiei pentru salvgardarea patrimoniului, astfel încât, până la sfârşitul anului, specialiştii să pregătească dosarul, care să poată fi depus la UNESCO, unde acesta va urma procedurile specifice”, a precizat deputatul Ionel Palăr.

Dosarul ”cămaşa cu altiţă” este un dosar comun cu Republica Moldova. Cele două ţări au înscris până acum împreună, în patrimoniul imaterial UNESCO, scoarţa (covorul tradiţional românesc), colindatul în ceată bărbătească şi Mărţişorul (practici culturale asociate zilei de 1 Martie).

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

5 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

6 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

7 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

o săptămână ago