Categories: #Rezist

Deputat PSD: „Ei se consideră mai presus de lege şi dispreţuiesc hotărârile instanţelor de judecată.ONG-urile #Rezist se foloseau de o prevedere contradictorie a legii pentru…”

Deputat PSD: „Ei se consideră mai presus de lege şi dispreţuiesc hotărârile instanţelor de judecată.ONG-urile #Rezist se foloseau de o prevedere contradictorie a legii pentru…”

„Cei care pretind că apară statul de drept, în realitate nu vor să respecte legea”, a declarat deputatul PSD Elvira Șarapatin.

Deputatul PSD Elvira Șarapatin a declarat miercuri, 24 octombrie, că susţine decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a hotărât, pentru interpretarea unitară a legii de către toate instanţele de judecată, faptul că toate adunările trebuie declarate către autorităţile publice locale.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu face decât să stabilească o interpretare unitară a legii, pentru că mai multe instanţe pronunţaseră hotărâri contrare. Mai multe ONG-uri susţin că această decizie încalcă dreptul la liberă exprimare şi ameninţă că vor ataca hotărârea la CEDO. Cei care pretind că apară statul de drept, în realitate nu vor să respecte legea şi statul de drept. Ei se consideră mai presus de lege şi dispreţuiesc hotărârile instanţelor de judecată. În fapt, ONG-urile #Rezist se foloseau de o prevedere contradictorie a legii pentru a se sustrage obligaţiei de a notifica autorităţile locale privind organizarea unor mitinguri”, a declarat Elvira Șarapatin.

La Art. 3 din Legea 60/1991 se spune că „Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice (…) care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”. ONG-urile invocau acest articol pentru a face mitinguri, neanunţate în prealabil în „exteriorul” Guvernului, care este o persoană juridică de interes public.

Această interpretare a ONG-urilor era contradictorie cu cea de la art. 1, alin. (2) care prevede că adunările publice, mitinguri, demonstraţii, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevăzută de prezenta lege.

Pentru a soluţiona această contradicţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că toate adunările publice ce au loc în pieţe, pe căile publice trebuie declarate în prealabil către autorităţile locale. Decizia este de bun simţ, pentru că procedura declarării prealabile este necesară pentru ca autorităţile locale să stabilească traseele de deviere a circulaţiei şi să ia măsurile necesare pentru asigurarea ordinii publice.

În situaţia mitingului din 10 august, toţi protestatarii care au participat la un miting nedeclarat sau interzis, cum e cazul unei adunări în proximitatea staţiilor de metrou, sunt pasibili de amendă. La fel şi cei care refuză să părăsească locul de desfăşurare, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine.

Alte state, cum ar fi de pildă Franţa, interzic în mod explicit organizarea de mitinguri în faţa sediilor instituţiilor fundamentale pentru democraţie şi pentru funcţionarea statului: Guvern, Parlament etc.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago