Elevii din clasele VI şi IX ar putea avea din nou un manual de propagandă.
Presa din România a prezentat succint, în ultima lună a anului trecut, ca un fapt benefic, posibilă introducere a unui nou manual în învăţământul preuniversitar. Manualul se va numi “Educație și cultură media” şi doreşte să dezvolte “abilități media” și “capacități de a judeca critic”, cu ajutorul cărora copiii să nu cadă pradă fenomenului „Fake News”.
“Prezenta lege reglementează introducerea disciplinei «Educaţie şi cultură media» ca disciplină obligatorie, o oră pe săptămână, pentru elevii claselor a VI-a şi, ulterior, elevii claselor a IX-a”, spun iniţiatorii.
Proiectul de lege a fost propus de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi şi a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, fiind susţinut de 20 de deputaţi de la mai toate partidele (cu precădere PNL și USR). Disciplina ar urma să fie obligatorie iar noua materie să fie predată de profesori de Limba Română, Istorie, Cultură Civică sau Filosofie, care vor fi pregătiţi, în fiecare an, pentru a preda disciplina.
Lucrurile, la prima vedere, nu par a fi foarte alarmante, materia şi-ar propune să educe tineriipentru a nu cădea în plasa „ştirilor false”. Pare ceva mai degrabă pentru un curs de 2 ore decât o întreagă materie; – verifică din alte surse, – fi atent la alte articole postate pe acelaşi site, – la numărul reclamelor de pe sit. Ce poate fi mai mult? Lucrurile se complică când începem să analizăm proiectul de lege şi motivarea. Citindu-le putem spune celebra fraza, din vrăjitorul din Oz … „we are not în Kansas anymore” şi ne simţim teleportaţi în perioada de glorie a instaurării bolşevismului în România.
Cine decide ce e bine și ce e rău ?
Materia îşi propune de exemplu „formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau antidemocratice”. Adică cum ? E un fel de disciplina a gândirii ? Care să ne înveţe copiii cum să gândească „liber” ? Deci proiectul sugerează ca materia nu se limitează la știri care pun in circulație „informații false„ ci ca ar fi vorba si de conținut. Adică de modul cum sunt interpretate știrile, unele interpretări vor fi declarate „ne-canonice„ altele vor primi ok-ul ca pot fi citite.
Apoi mai jos citim stupefiaţi „fenomenul «fake news» este un pericol la adresa democraţiei şi poate conduce, de exemplu, la creşterea sentimentelor anti-europene sau xenofobe”. FakeNews, în definiţia clasică înseamnă o ştire falsă menită a face cititorul să cumpere ziarul sau să dea click pe articol şi apoi să fie expus la reclama agresivă care să aducă venituri sau alte câştiguri proprietarului sitului sau ziarului. Ştirile false mai pot urmări şi a obţine o reacţie de moment de genul celor experimentate în Referendumul pentru modificarea definiției căsătoriei, când s-a experimentat fake news lui Moise Guran cu „referendumul care îl salva pe Dragnea” sau al lui Cristian Tudor Popescu cu „referendumul care modifică definiţia familiei să excludă familiile monoparentale”.
În general Fake News are efect de moment precum celebra poveste cu „spitalul din Dubai” prin care s-a răspândit în reţelele de socializare poza unei clădiri impozante despre care se spune că ar fi fost un spital construit în Dubai care ar fi costat cât referendumul pentru definirea căsătoriei. În realitate era vorba de planul unui hotel nefinalizat în Quatar care costă mult mai mult.
Un alt Fake News celebru a fost lansat după incendiul de la Colectiv, în mai multe variante ale unor zvonuri care încercau să acrediteze ideea că Patriarhul îi considera pe tinerii care au participat la concertul din clubul Colectiv „satanişti” fără a se aduce nicio dovadă. Fără a se demonstra că această poveste ar fi afectat o singură victimă căreia biserica nu i-ar fi acceptat spovedania/împărtăşania/înmormântarea/parastasul.
În special de la Colectiv s-a lansat Fake News că „nu avem spitale că avem catedrale” în realitate s-a dorit ascunderea faptului că obligaţiile asumate fata de UE au dus la închiderea multor unităţi spitaliceşti şi la reducerea numărului de paturi (urgenta și cronici), România fiind considerată conform euro-stat ca o ţară cu cheltuieli prea mari în sănătate pe mia de locuitori. A fost mai convenabil „corupţia ucide” decât „obligaţiile UE ucid”. În plus problema reală este lipsa personalului care pleacă din țară in U.E. la munca, pentru un salariu mai bun.
Hoțul striga „Hoțul„
De remarcat că în general toate „fake news„ de impact au plecat dinspre tabără „progresista”, inclusiv 31 de minciuni în timpul referendumului din 2018. Un alt Fake News din România cultivat de marea majoritate a celor alintaţi cu titulatura de „formatori de opinie„, este ideea ca naţionalişti din România şi în special legionarii, protocroniști, gândirişti şi daciști ar fi susținuți de Kremlin sau de Putin personal. Fără absolut nici o dovadă li se impută că ar fi „filo ruși” și simpatizanți ai lui Putin. Totul se bazează pe o serie de conturi false care activează de anii buni doar pe internet. În viața reală, activitatea grupurilor ante-menționate poate fi ușor urmărită numeroase comemorări pentru cei uciși în închisorile bolșevice, deportați sau morți în războiul cu URSS. N-ar mai trebui menționat ca toate gruparile naționaliste din România sunt unioniste.
Expunerea de motive a legii este plină de Fake News, după definiţia acceptată în prezentul proiectul de lege Astfel se face afirmaţia că România este ţara cu cel mai mare număr de „analfabeţi funcţionari” din Uniunea Europeană. Sau ca fenomenul de Fake News este generator de „criză” ? Şi ar pune în pericol chiar „democraţia şi siguranţa naţională” ? Se sugerează că în România ne confruntăm cu „xenofobia”, „rasismul”, „antisemitismul” , nu sunt oferite date statistice nu sunt citate surse. Ascensiunea unor partide izolaţioniste rasiste, antieuropene ar avea legătură cu fake news, iar, nu se precizează unde, când, în ce perioadă nu sunt citate surse.
Însăși Expunerea de motive a proiectul de lege în forma sa actuala nu ar trece filtrul „Știrilor False„ din viitorul manual cerut de actualul proiect.
Procesul legislativ poate fi urmărit [(AICI)]
PERSOANELE INTERESATE VOR PUTEA TRIMITE OBIECTII
Sursa: razboiulinformational.ro