Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 169 de ani de la nașterea marelui poet național al românilor, luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, semnalăm un aspect pe care l-am descoperit întâmplător în presa din Cehia: chipul lui Eminescu este folosit pentru ilustrarea unui poster de propagandă comunistă.
Când pentru Eminescu mișcarea anarhistă a internaționalismului comunist era considerată „o serioasă turburare socialistă (n.r. ce) ameninţă Europa”, iar:
„Victoria principiilor liberale-socialiste însemnează moartea oricărei culturi şi recăderea în vechea barbarie. Cultura oricărei naţii empresurată de-o mulţime oarbă, gata de-a recădea, în orice moment în barbarie”
este o adevărată blasfemie să-i folosești chipul lui Mihai Eminescu pentru a ilustra un poster al propagandei comuniste.
Și mai deranjant este conținutul articolului care a fost ilustrat cu chipul lui Eminescu. Este vorba de un articol de cancan, cu privire la faptul că femeile din țările socialiste / comuniste aveau parte de o viață sexuală mai bună decât cele din țările capitaliste, preluat într-o formă asemănătoare inclusiv de presa din România:
“De ce viața sexuală a femeilor era mai bună în comunism”, scrie digi24.ro
De ce tocmai chipul lui Eminescu să fie folosit sau asociat cu un poster de propagandă comunistă? Să fie românii după opinia unora dintre vecinii noștri europeni mai ușor de batjocorit și de ridiculizat decât restul europenilor?
Câtă vreme valorile naționale, inclusiv genialul Eminescu, sunt subminate tocmai de la interior de către diverse lepre antinaționale, care și-l doresc dispărut din manualele de limba română pe Eminescu, să ne mai mire că și la nivel internațional au apărut alți detractori ai luceafărului poeziei românești?
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Leave a Comment