La 19 Martie 1919 erau îndepărtați din învățământ profesorii Universității din București care s-au comportat servil în timpul ocupației germane

În cadrul unor măsuri de pedepsire a colaboraționiștilor din timpul ocupației germane a Bucureștiului, din instituțiile statului român, se instituie o „comisie de cercetare” a profesorilor universitari la Universitatea din București.

„Sunt incriminați mai mulți universitari care s-au comportat servil în timpul ocupației germane (Primul Război Mondial), unii au fost îndepărtați din învățământ, altora li se interzice temporar să țină cursuri.”

La 19 Martie 1919 erau îndepărtați din învățământ profesorii Universității din București care s-au comportat servil în timpul ocupației germane
La 19 Martie 1919 erau îndepărtați din învățământ profesorii Universității din București care s-au comportat servil în timpul ocupației germane

După dezamăgirea trăită după 1878, când Imperiul Țarist și-a încălcat cuvântul dat și România a fost obligată să cedeze Rusiei sudul Basarabiei, printre unii dintre români acel moment făcu încetul cu încetul să se nască un curent germanofil, mai ales în centrele culturale cele mai importante ale țării, la București, respectiv la Iași (1).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

O parte dintre germanofilii români aveau calcule de ordin geopolitic și geostrategic, alții porneau de la ideea rusofobiei care de la 1878 se instalase în rândul unei mase tot mai mari de români, pe când alții veneau cu o îndoctrinare regională de tradiție (n.r. românii cu origini în Transilvania și Banat).

Dintre personalitățile românești ale acelor vremuri, sunt cunoscuți ca fiind germanofili Titu Maiorescu, Petre P. Carp și Alexandru Marghiloman. Colaboraținismul din timpul ocupației germane din Primul Război Mondial a atras multe antipatii și discordii în societatea românească, astfel că după terminarea războiului au existat foarte mulți români dornici să plătească niște polițe trădătorilor care au pactizat cu germanii.

„Știu că propaganda germanofilă se face în dauna avântului țării în ceasul mobilizării. Nu am în privința aceasta nici o iluzie, dar, ce vreți să fac?

Am de ales între două alternative: să las să se slăbească puțin avântul războinic al Țării, care am siguranța însă că va renaște puternic la primele ciocniri cu dușmanul, căci nu e cu putință să scadă simțitor flacăra idealului național; sau să rup definitiv cu Puterile Centrale și să expun țara să fie aruncată în război în condițiunile și în momentul cel mai nepotrivit.

Între aceste două alternative eu nu ezit. În loc să mă tot acuze opoziția, ar face mai bine să nu aibă o atitudine atât de violentă și să nu patroneze astfel opera de propagandă și de corupție a Entantei.

Mi-ar ușura astfel situația față de Austria și de Germania și mi-ar permite, atunci, să iau și măsuri împotriva agenților lor. (2)„, spunea I. C. Brătianu în anii de neutralitate de dinaintea intrării României în Primul Război Mondial

(1). Constantin Xeni, Take Ionescu : 1858 – 1922

(2). I. G.Duca, Amintiri politice. Volumul 1

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

George Simion: Cine vrea dezmembrarea României?

mar mart. 19 , 2019
Tot mai dese sunt provocările la adresa integrității teritoriale a României și tot mai mare incompetența celor care ar trebui să le gestioneze. Chiar în timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, autoritățile române sunt din nou complice pentru voturi cu politicienii maghiari în încercarea lor de a induce ideea că […]

Poate vă place și:

libris.ro