Cei de la ETNOSTUD se prezintă pe pagina lor de pe o rețea de socializare, ca fiind un club de etnologie şi studii culturale, inițiat de studenții masteratului Studii literare românești, Facultatea de Litere, UBB, coordonat de Eleonora Sava.
“Clubul ETNOSTUD propune tinerilor cercetarea și valorificarea formelor actuale ale tradiției, din perspectiva studiilor culturale. Clubul adună studenți de la toate nivelurile de învățământ universitar (licență, masterat, doctorat), indiferent de formarea inițială. “, se arată pe pagina de Facebook a clublui ETNOSTUD
Printre evenimentele recente promovate de către acest club de etnologie, ne-a atras atenția o invitație la o dezbatere legată de “problematica ridicată de conceptul „familiei tradiționale””.
“Clubul ETNOSTUD vă invită la o întâlnire pornind de la problematica ridicată de conceptul „familiei tradiționale” ale cărui implicații ideologice se află la punctul de intersecție a studiilor culturale actuale cu dimensiunea modernă a etnologiei în vecinătatea sa față de câmpul antropologiei.
Studenții masteranzi în cadrul secției de Studii Literare Românești, Mihai Duma și Dragoș Bucur, vor prezenta o analiză a sferei discursive din jurul referendumului pentru redefinirea familiei, oprindu-se cu precădere asupra invocării valorilor tradițional-religioase și naționaliste de către susținătorii inițiativei legislative de modificare a Constituției, reprezentați la nivel public de către Coaliția pentru Familie.
Prezentarea va avea loc miercuri, 27 martie 2019, de la ora 18:00, la Facultatea de Litere (str. Horea, nr. 31), în sala Popovici.”, scriu pe facebook organizatorii evenimentului
Două aspecte ies foarte tare în evidență în legătură cu acest eveniment: “autolegitimarea familiei tradiționale” și invocarea “valorilor tradițional-religioase și naționaliste“.
Autolegitimarea, cui? A familiei tradiționale? Oare chiar atât de tare să fie afectat Clujul de neomarxism?
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment