În fiecare an, undeva pe pământ românesc înstrăinat samavolnic, pe teritoriul actual al Ucrainei, românii se adună pentru a comemora o barbarie fără de margini, un adevărat Katyn românesc.
Este vorba de un masacru oribil, făcut de armata sovietică, formată la momentul respectiv atât din ruși cât și din ucraineni, împotriva populației civile românești din nordul Bucovinei. La 1 aprilie 1941, în jur de 3.000 de români au fost masacrați la Fântâna Albă, în Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de către soldații sovietici.
Deputatul PNL Daniel Gheorghe scrie cu această ocazie pe o rețea de socializare că “statele succesoare ale Uniunii Sovietice, Rusia si Ucraina, au obligația de a recunoaște acest act criminal și de a-și asuma ororile trecutului totalitar”.
“Mâine este 1 aprilie, ziua în care comemoram unul dintre cele mai tragice episoade din istoria manifestărilor criminale antiromânești: masacrul de la Fântâna Alba executat de forțele de ocupație sovietică sub coordonare nkvd la 1 aprilie 1941, în nordul Bucovinei.
Atunci a avut loc un act de genocid îndreptat direct împotriva populației civile românești rămase în spatele liniei roșii a pactului Ribentrop-Molotov care a aduc la uciderea unui număr de până la 4000 de oameni pașnici și neinarmati, tineri si bătrâni, femei, bărbați și chiar copii.
Tragedia cutremurătoare de la Fântâna Alba este, pentru noi, românii, asemănătoare masacrului anti-polonez de la Katyn derulat de aceleași structuri represive ale regimului totalitar comunist de la Moscova.
Statele succesoare ale Uniunii Sovietice, Rusia si Ucraina, au obligația de a recunoaște acest act criminal și de a-și asuma ororile trecutului totalitar. Fără recunoașterea faptelor cumplite ale trecutului și fără asumarea greșelilor mari din istorie, nu poate exista înțelegere între oameni și încredere reciprocă între națiuni. Dumnezeu sa-i odihnească pe toți acești români uciși pentru simplul fapt că au cerut să treacă în țara lor rămasă în afara gardurilor de sârmă ghimpată ale imperiului sovietic! “, a scris pe facebook deputatul Daniel Gheorghe
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
Leave a Comment