Categories: Ucraina

S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba

1 Aprilie este Ziua Nationala de cinstire a memoriei romanilor victime ale masacrelor de la Fantana Alba si alte zone, ale deportarilor, ale foametei si ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Tinutul Herta, nordul Bucovinei si intreaga Basarabie.

La 1 aprilie 1941, in jur de 3.000 de romani au fost masacrati la Fantana Alba, in Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de astazi, de soldatii sovietici.

Masacrul de la Fantana Alba a avut loc chiar in ziua de Pasti, la 1 aprilie 1941. Atunci, aproximativ 3.000 de romani, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au incercat sa ajunga in Romania, sa paraseasca Bucovina rapita de URSS. Cineva imprastiase zvonul ca romanii pot trece granita fara probleme, ca granicerii sovietici nu le vor face nimic. Cand coloana de romani –inarmati cu steaguri albe, icoane si cruci – a ajuns aproape de granita, ii mai desparteau trei kilometri de tara-mama, soldatii sovietici, ascunsi in padure, au inceput sa traga in plin.

S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba

Au secerat, in scurt timp, mii de vieti. Cei care au scapat de gloante au fost urmariti de cavalerie si spintecati cu sabia. Apoi, romanii au fost aruncati in gropi comune. Oamenii din zona povesteau peste ani ca s-au auzit vaiete multe zile dupa masacru din acele gropi comune si de pe campuri.

“Fugiţi, oameni buni, eu raman aici sa mor pentru libertate!”

Unul dintre supravietuitorii masacrului, profesorul Gheorghe Mihailiuc, a redat in cartea sa “Dincolo de cuvintele rostite”, aparută la Editura obsteasca “Vivacitas” (Hliboca, 2004), atrocitatile petrecute la Fantana Alba.

“Peste sate se abatuse teroare bolsevica. Daca nu faceai cardasie cu noii stapani, erai pierdut. In aceste conditii insuportabile, o parte din populatia romana a tinutului a hotarat sa fuga din tara ca sa scape de prigoana. La 1 aprilie 1941, cateva mii de romani, chemati de dorul libertatii, au pornit pasii spre Fantana Alba, la frontiera. Dar pentru multi acest drum a fost fara intoarcere. Eram si eu, impreuna cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular si am vazut cum s-au desfasurat lucrurile. A fost un adevarat masacru, un genocid. (…)

Ucigasii au asteptat cu degetul pe tragaci pana cand multimea a iesit la luminis. Era o acalmie prevestitoare de rele. Pasii greoi ii purtau pe oameni spre un sfarsit fatal. Tricolorul din fata coloanei flutura mandru, demonstrand dragostea de neam si tara a romanilor Bucovineni. Deodata, linistea a fost sparta de groaznicul glas al armelor. Zgomotul mortii s-a raspandit, hat, departe peste codri. Cineva din multime a strigat: «La pamant!».

Suvoiul neintrerupt de foc ne tinea culcati, cu respiratia curmata. In acea stare de incremenire, un barbat din primele randuri a strigat peste puterile sale: «Inainte, fratilor, ei nu vor cuteza sa ne omoare!». Dar chiar atunci a inceput macelul. Tragedia de acum jumatate de secol ma nelinisteste pană astazi, deoarece nu sunt convins ca-i imposibila repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat in cuvinte tot ce am vazut la Varnita.

Era un adevarat iad de la pamant pana la cer. In ochii mei, un flacau voinic, cu tricolorul in mana, s-a prabusit intr-o balta de sange. Aud si acum strigatele lui cu groaza mortii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu raman aici sa mor pentru libertate!». In invalmaseala m-am pierdut de fratele meu. Intregul camp era o spaima, oamenii cadeau ca frunzele de bruma. (…)”.

S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

4 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

4 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

6 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

6 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

o săptămână ago