Categories: Republica Moldova

„Statul român va restaura cimitirul militar de la Mana (Orhei) şi mormintele celor patru eroi români din Baimaclia (Căuşeni)”

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, continuă demersurile privind reabilitarea mormintelor eroilor români căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi anunţă restaurarea cimitirului românesc de la Mana (Orhei, Republica Moldova), prezentând, totodată, situaţia rămăşiţelor pământeşti a patru eroi români căzuţi în Baimaclia (Căuşeni, Republica Moldova).

Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti arată, într-un răspuns la întrebarea parlamentară formulată de către deputatul Constantin Codreanu privind starea cimitirelor româneşti din Republica Moldova şi a mormintelor eroilor români, că a fost fundamentat proiectul de restaurare a Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei.

Această necropolă de război adăposteşte mormintele a 16 eroi români. Suma necesară implementării proiectului, respectiv 125.000 lei cu TVA, a fost solicitată prin bugetul de stat aferent anului 2019.În ceea ce priveşte stagnarea lucrărilor restaurării Cimitirului de onoare românesc de la Nemţeni, raionul Hânceşti, Ministerul informează că acestea nu s-au finalizat anul trecut din motive independente de instituţiile statului român, iar misiunea planificată cu prilejul inaugurării acestei necropole nu a mai avut loc. Drept urmare, nu s-a realizat nici activitatea de documentare la cimitirul civil ortodox din satul Baimaclia (judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni).

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

19 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

24 de ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

o zi ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago