Știrea că procurorul general Augustin Lazăr va fi premiat de către GDS a stârnit un val de nemulțumire printre o parte dintre români, care anunță că se vor mobiliza pentru un protest la GDS chiar în ziua când ar trebui premiat Lazăr.
“Miercuri 17 aprilie, ora 18, la Sediul Grupului pentru Dialog Social din Calea Victoriei nr. 120
Având in vedere dezvăluirile din ultimele zile, care au demonstrat activitatea Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazăr, din perioada anilor ’80, acesta făcând parte din aparatul represiv al dictaturii comuniste, vă invităm să vă alăturați acțiunii noastre de protest din fața sediului Grupului pentru Dialog Social.
Grupul pentru Dialog Social, ONG fondat în 1990 prin intervenția lui Silviu Brucan – o figură odioasă în procesul bolșevizării României – a decis premierea procurorului Lazăr.
Vedem acest gest de recunoștință ca o palmă aruncată pe obrazul detinuților politici ce au suferit de pe urma deciziilor procurorului Lazăr, acesta refuzând-le, în mod repetat, eliberarea condiționată, una dintre motivații fiind aceea că ”deținutul nu s-a reeducat„.
Astfel, invităm alături de noi toate Organizațiile Non-Guvernamentale ce s-au raliat de-a lungul anilor cauzei deținuților politici, martirilor din închisorile comuniste, Organizațiile Non-Guvernamentale creștine, Organizațiile Non-Guvernamentale anti-comuniste, Asociațiile Eroilor Revoluției din 1989 și, nu în ultimul rând, pe orice cetățean ce aderă încă la cauza anti-comunistă și la dezideratele formulate în Punctul 8 de la Timișoara.
Menționăm că acest protest nu va avea culoare sau scop politic, el dorindu-se a fi expresia revoltei noastre pentru situația în care ne găsim, la 30 de ani de la căderea tiraniei comuniste, realizată cu morți, sânge și lacrimi.
Prin acțiunea noastră de protest cerem cu hotărâre:
1. Demisia Domnului Augustin Lazăr din functia de Procuror General al României
2. Retragerea premiului oferit de Grupul pentru Dialog Social și al Societății Timișoara.”, se arată în mesajul transmis de către inițiatorii acestui protest