Categories: Transilvania

Arhitect maghiar: “Noi maghiarii ardeleni avem nevoie mult mai mare de-a vorbi limba română”

Kós Károly a fost un arhitect maghiar implicat activ în viața socială și politică din Transilvania. În jurul său s-a țesut așa numita mișcare transilvănistă, un grup al elitei culturale maghiare care milita în rândul comunității maghiare din Transilvania despre importanța cunoașterii istorice și a conviețuirii interetnice din Ardeal.

Ca arhitect, a avut un stil unic, original, atrăgând încă de la început atenția prin casa construită la Stana, pe care a numit-o Varjúvár. Dar Kós Károly nu s-a limitat doar la arhitectură: el a fost și scriitor, editor, grafician, etnograf și politician.

În scrierile sale, Kós Károly a vorbit și despre tensiunile interetnice din Ardeal, dar și despre obsesia maghiarimii de a maghiariza întreaga populație a Transilvaniei.

„Societatea românească este un duşman atât de natural pentru noi, că nu o vom putea câştiga de partea noastră, nici cu vorba bună, nici cu forţa. (…)Românul ardelean nu va fi niciodată ungur de bunăvoie. Nu are nevoie nici de învăţarea limbii maghiare – noi maghiarii ardeleni avem nevoie mult mai mare de-a vorbi limba română. Ei preferă să-şi înveţe copiii franceza şi germana. Dar nici conceptul statal maghiar nu va mai entuziasma românii noştri, după ce a luat naştere, în vecinătatea noastră imediată, o Românie liberă, naţională, una care se dezvoltă cu paşi uriaşi.

Situaţia noastră azi este aşa: însărăcita şi obosita societate maghiară din Transilvania, care şi-a pierdut speranţa, este nevoită să se retragă pas cu pas, în mod continuu, în toate aspectele în faţa românilor care avansează în rânduri unite, sub o unică conducere conştientă. Ne prevedem soarta şi nu ne putem aştepta la vreo minune. Noi înşine suntem slabi şi nu ne vine în ajutor, nici societatea, nici administraţia statului Ungariei Mari (…)”, Kós Károly, 1911

Hajnal Tibor

Hajnal Tibor

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

22 de ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago