Categories: Oradea

Un general și un colonel în apărarea lui Mihai Viteazul la Oradea

UPDATE: Statuia lui Mihai Viteazul a fost demontată și mutată din Piața Unirii din Oradea!

„Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marți, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piața Unirii din Oradea, în urma unei operațiuni care a durat în jur de o oră. „, scrie ebihoreanul.ro

Știre inițială: „Lucrările pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul au fost oprite, ieri dimineaţă, de prezenţa la faţa locului a colonelului (r) Constantin Moşincat şi a generalului (r) Mihai Lungu.”, scrie pe facebook Jurnal bihorean

Deși membrii Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul susțin că demersul autorităților locale din Oradea de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din localitate este ilegal, luni, 13 mai 2019, s-a încercat din nou demararea lucrărilor de mutare. Colonelul (r) Constantin Moşinca și generalul (r) Mihai Lungu le-au solicitat muncitorilor să coboare de pe soclul statuii și să oprească lucrările pentru mutarea monumentului.

Inițiativa autorităților este cu atât mai controversată, cu cât conflictul nu a fost definitiv tranșat în justiție, iar pe deasupra deținătorul de drept al monumentului este chiar Asociația Culturală Mihai Viteazul, statuia fiind realizată după ce în anul 1992 banii necesari pentru monument au fost strânși de la cadrele militare.

Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea

În locul statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea, primarul Ilie Bolojan vrea să-și satisfacă o ambiție personală, amplasând acolo o altă statuie ecvestră, a regelui Ferdinand.

La Iași, fără a se stârni asemenea controverse ca la Oradea, administrația locală a ridicat o statuie a regelui Ferdinand chiar în fața sediului Primăriei Iași. Nici măcar n-am vrea să ne închipuim care ar fi fost reacția ieșenilor dacă s-ar fi încercat demontarea și mutarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii din Iași.

Statuia Regelui Ferdinand din fața sediului Primăriei Iași

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

13 ore ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o zi ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

2 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

3 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago