UPDATE: Statuia lui Mihai Viteazul a fost demontată și mutată din Piața Unirii din Oradea!
“Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marți, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piața Unirii din Oradea, în urma unei operațiuni care a durat în jur de o oră. “, scrie ebihoreanul.ro
Știre inițială: “Lucrările pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul au fost oprite, ieri dimineaţă, de prezenţa la faţa locului a colonelului (r) Constantin Moşincat şi a generalului (r) Mihai Lungu.”, scrie pe facebook Jurnal bihorean
Deși membrii Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul susțin că demersul autorităților locale din Oradea de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din localitate este ilegal, luni, 13 mai 2019, s-a încercat din nou demararea lucrărilor de mutare. Colonelul (r) Constantin Moşinca și generalul (r) Mihai Lungu le-au solicitat muncitorilor să coboare de pe soclul statuii și să oprească lucrările pentru mutarea monumentului.
Inițiativa autorităților este cu atât mai controversată, cu cât conflictul nu a fost definitiv tranșat în justiție, iar pe deasupra deținătorul de drept al monumentului este chiar Asociația Culturală Mihai Viteazul, statuia fiind realizată după ce în anul 1992 banii necesari pentru monument au fost strânși de la cadrele militare.
În locul statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea, primarul Ilie Bolojan vrea să-și satisfacă o ambiție personală, amplasând acolo o altă statuie ecvestră, a regelui Ferdinand.
La Iași, fără a se stârni asemenea controverse ca la Oradea, administrația locală a ridicat o statuie a regelui Ferdinand chiar în fața sediului Primăriei Iași. Nici măcar n-am vrea să ne închipuim care ar fi fost reacția ieșenilor dacă s-ar fi încercat demontarea și mutarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii din Iași.
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment