Deși neagă caracterul internațional al “Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului”, acolo unde aflăm că sunt înhumate rămășițele a nu mai puțin de 1143 militari căzuți în timpul Primului Război Mondial pe câmpul de luptă, soldați de diverse naționalități, după cum urmează: 159 eroi cunoscuți (români, ruși, italieni, sârbi, unguri, austrieci și germani) precum și 984 eroi necunoscuți, UDMR-iștii care vor ca acest cimitir să rămână exclusiv numai al maghiarilor, au tupeul să se plângă pe la diferite puteri ale lumii, printre care și Rusia (n.r. deși sunt și soldați ruși înhumați în acel cimitir), că nu pot maghiariza în voie cimitirul.
“Au si început în stilul caracteristic cu bocetele pe la ambasadele țărilor europene și SUA. Iar se plâng că sunt asupriți pe aici de nu mai au loc nici de morții noștri din cimitire. Spun că vor trimite o scrisoare de protest ambasadelor, referitoare la situația Cimitirului de la Valea Uzului. “, scrie pe facebook Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului și vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș
De curiozitate, ne-am uitat și noi să vedem cui au trimis UDMR-iștii respectiva scrisoare de protest, și am descoperit potrivit 3szek.ro că în afară de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, printre destinatarii jalbei se mai află și Statele Unite ale Americii, dar și … Rusia (n.r. care culmea se numără și ea printre țările care are soldați căzuți în timpului Primului Război Mondial și înhumați la Valea Uzului).
Pe un ton demn de scenarii caragialenești, presa de limbă maghiară din România ( n.r. Haromszek) scrie că marți (n.r. 28 mai 2019) a avut loc o “întâlnire neobișnuită” a membrilor maghiari din Consiliul Municipal Sfântu Gheorghe pe tema cimitirului militar “austro-ungar” (n.r. atât și se limitează doar la austro-ungar, de parcă acei soldați s-ar fi omorât între ei și n-ar fi existat pe acolo și alte forțe beligerante, sâc!?) de la Valea Uzului. În cadrul respectivei întâlniri, ni se spune că Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a prezentat o scrisoare de protest trimisă Statelor Unite, Rusiei și ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, precum și autorităților române.
Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…
Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…
La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Leave a Comment