Categories: Republica Moldova

Omagiu soldaților Armatei Române căzuți în luptă pentru eliberarea Basarabiei

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 împreună cu Asociația Obștească Unirea ODIP din Chișinău, precum și cu alte asociații de pe ambele maluri ale Prutului, organizează sâmbătă, 22 iunie, ora 14:00, o manifestație de comemorare a soldaților români din cel de-Al Doilea Război Mondial, care au luptat pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Comemorarea va avea loc la Cimitirul de Onoare Românesc „Țiganca” din raionul Cantemir, Republica Moldova.

,,Astăzi, când realitatea politică de pe Bîc este din ce în ce mai incertă, iar statul român joacă un rol mai mult de spectator, deși peste un milion de cetățeni ai Republici Moldova sunt și cetățeni ai României, vrem să aducem un omagiu ostașilor care nu au stat cu mâinile în sân atunci când frații noștri de peste Prut au avut nevoie de ei. Noi, unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului nu vom uita sacrificiul lor și vom avea mereu grijă să îi amintim și să le cinstim memoria”, a declarat Ștefan Lupu, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Pe 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, anexate de sovietici cu un an înainte prin ultimatum. Prin bătălia de la Ţiganca se înţelege ansamblul luptelor grele  purtate pentru forţarea liniei Fălciu-Bogdăneşti şi cucerirea zonei puternic fortificate de dincolo de Prut, cu centrul în localitatea Ţiganca, lupte care au luat forme extrem de dure în zilele de 4-12 iulie, conform datelor peste 10.000 de soldați români au murit sau au fost dați dispăruți în urma bătăliei această luptă fiind considerată de istorici una dintre cele mai sângeroase bătălii date de români pentru reîntregirea ţării.

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”100767″]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

27 Iulie 1600 – Mihai Viteazul, glasul Unirii și al dreptății pentru neamul românesc

Pe colina glorioasă a Albei Iulia, între zidurile ce aveau să găzduiască peste veacuri făurirea…

o zi ago

26 Iulie 1919 – Ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa: Când Neamul și-a Răscumpărat Demnitatea cu Sabia

La 26 iulie 1919 ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa. Au…

2 zile ago

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

4 zile ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

4 zile ago