“Maghiarizarea în jud. Bacău începe la puțin timp după 1990, mai întâi în zona Ghimeș-Făget, procesul extinzându-se mai apoi spre tot județul, inclusiv pe linia Palanca- Dărmănesti.
Cazul Cimitirului Internațional de la Valea Uzului se referă la maghiarizarea morților, a Istoriei, peste mormintele soldaților români si de alte naționalități căzuti în cele două Războaie Mondiale fiind amplasate ILEGAL, fără nicio autorizație, în 1994, 600 de cruci pentru ”unguri”.
Aceștia se pare că s-ar fi sinucis în război, căci conform logicii maghiare langă ei nu ar fi murit nimeni. E și asta o ”treabă”. Dar să vedem un fragment din începuturile maghiarizării celor vii prin sistemul de învățământ, tot ilegal inițial. Între timp înstrăinarea prin școală a căpătat forme ”curate”, Ministerul Educației Naționale acceptând din păcate forme de școlarizare care merg pe principiul ”nu ești ungur? te convingem noi că ești!”. Iată o parte dintr-un articol din ziarul ,,Curentul” apărut în 2001, care dezvăluie o stare de fapt de-a dreptul năucitoare (n.r. vezi aici) ” (Mihai Tîrnoveanu)
“Organizații dubioase au înființat ilegal școli maghiare pentru ceangăii din Bacau”, scria la 29 noiembrie 2001 ziarul Curentul
Într-adevăr, citind articolul din anul 2001 din ziarul Curentul te cutremuri de amploarea pe care a luat-o maghiarizarea în România, chiar și dincolo de așa numitul ținut secuiesc, te cutremuri de incapacitatea statului român de a gestiona acest fenomen abominabil. Să lași ca proprii tăi cetățeni să fie asimilați chiar pe teritoriul țării lor de către forțe externe, asta înseamnă deja un stat eșuat, fără capacitatea de a-și proteja independența, suveranitatea și identitatea culturală și lingvistică.
Cum e posibil ca pe teritoriul României să funcționeze ilegal, neautorizat, adevărate “fabrici de unguri”?
“În localitățile băcăuane Cleja și Pustiana a fost înființat un sistem paralel de învățământ în limba maghiară.(…)Curentul a intrat în posesia unui raport, extrem de detaliat, al Inspectoratului Scolar Județean Bacău, înaintat recent Ministerului Educației și Cercetării. Este vorba despre un -Raport privind cercetarea modului în care s-au organizat, neautorizat, unele forme de instruire și educație în limba maghiară”, scria în 2001 Curentul