La sfârșitul anului trecut publicam un articol intitulat “Interes crescut al Ungariei față de Republica Moldova: “Companiile maghiare sunt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vârf”“, prin intermediul căruia descriam interesul guvernului ungar pentru piața agroalimentară din Republica Moldova și eforturile pe care le întreprinde pentru a-și face tot mai mult simțită prezența pe această piață.
Prin intermediul unui comunicat de presă al FAO aflăm că lucrurile sunt chiar mai avansate decât crezusem noi.
“Tineri absolvenți se întorc din Ungaria cu noi cunoștințe în domeniul agriculturii. 26 iunie, Budapesta, Ungaria – Un nou grup de tineri profesioniști și-au încheiat studiile agricole printr-un program de burse oferit de FAO și de guvernul ungar. Cu cei 20 de absolvenți noi, un total de peste 300 de persoane din diferite colțuri ale lumii au beneficiat de burse, acumulând cunoștințe despre protecția plantelor, dezvoltarea rurală, nutriția animalelor, biotehnologia și alte domenii.
Stabilită în 2008, grație programului comun al FAO și al guvernului ungar, această bursă a permis tinerilor specialiști în agricultură să efectueze studii de masterat în limba engleză la una dintre universitățile agricole din Ungaria.
“Aceasta este o piatră de temelie în cooperarea noastră cu Ungaria, țara care găzduiește biroul FAO responsabil pentru activitatea Organizației în Europa și Asia Centrală”, a declarat Vladimir Rakhmanin, Asistentul Directorului general al FAO și Reprezentant Regional. “Inițial, programul a fost planificat pentru zece ani; cu toate acestea, sprijinirea schimbului de cunoștințe în rândul tinerilor care aleg agricultura ca profesie este o prioritate comună pentru ambele părți, așa că am decis să continuăm programul de burse. ”
Viitorul agriculturii nu presupune consum intensiv de resurse, ci de cunoștințe. Prin urmare, oportunități precum această bursă pot contribui la garantarea faptului că anumite țări nu vor fi lăsate în urmă. Până în prezent, programul s-a dovedit a fi foarte popular în Afganistan, Etiopia, Mongolia, Serbia și Vietnam. În total, prin intermediul programului, au studiat agricultura în Ungaria, cetățeni a 41 de state.
Majoritatea crizelor din lume pot fi abordate printr-un sector agricol puternic, susținut de profesioniști bine educați și prin cunoașterea reciprocă a modului de gândire și al culturilor. Prin urmare, Ministerul Agriculturii din Ungaria și-a propus să investească în educația tinerilor profesioniști în agricultură, astfel încât aceștia să poată ajuta agricultura să prospere în țările lor de origine.
Majoritatea absolvenților au impresii pozitive referitor la cursul lor de studii de doi ani din Ungaria și speră că acasă, această experiență le va oferi șanse mai bune în viața profesională. O rețea alumni îi ajută să transforme aceste speranțe în realitate și să mențină contactele.
Procesul de aplicare pentru anul universitar 2020 va fi deschis la începutul lunii ianuarie. Anunțul va fi publicat pe site-ul Oficiului Regional al FAO pentru Europa și Asia Centrală. Republica Moldova se numără printre statele eligibile”, se arată în comunicatul de presă al FAO
Nota noastră: Asta numim noi politică externă de succes. Noi nu suntem în stare nici să ne controlăm situația internă, iar Ungaria își extinde mai nou influența și în Republica Moldova?