Duminică, 30 iunie 2019, din fața Casei de Cultură din Piatra Neamț s-a pornit prin oraș în cadrul unui marș de protest față de hotărârea incredibilă a instanței referitoare la stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei (jud. Neamț, aflată la limita cu județul Harghita), și teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni (jud. Harghita).
Români îmbrăcați în costume naționale au mărșăluit pe străzile din Piatra Neamț cântând cântece patriotice, în semn de protest față de situația legată de Cheile Bicazului.
Nemțenii au primit și sprijinul românilor din celelalte părți ale țării, președintele Asociației Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, transmițându-le că zeci de mii de români din toată țara sunt alături de județul Neamț.
“Doamne ajută, iubiți frați români! Am venit de la Brașov și de la Târgu Secuiesc câțiva români pentru a vă transmite vouă locuitorilor din Piatra Neamț și locuitorilor întregului județ Neamț, că mii, zeci de mii de români din toată țara sunt alături de voi!“, a spus președintele Asociației Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, în fața Casei de Cultură din Piatra Neamț
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Mihai Tîrnoveanu: "Cheile Bicazului, să nu fie trecut in mod arbitrar la Harghita, după dorința unor lideri UDMR de a redesena conturul graniței fostului Imperiu Austro-Ungar"