“Școala Gimnazială „Gheorghe Nechita” Motoșeni, județul Bacău și Primăria Motoșeni, județul Bacău în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui și Astroclubul „Perseus” Bârlad, județul Vaslui organizează în perioada 05 – 07 iulie 2019 un „star party” având drept obiectiv promovarea astronomiei, educația prin astronomie pentru reducerea abandonului școlar și realizarea de observații astronomice planetare, deep-sky (galaxii, roiuri de galaxii, nebuloase planetare și roiuri de stele) și stelare (stele duble) cu membrii Astrocubului „Perseus” Bârlad, cu elevii olimpici la astronomie, cu astronomii amatori individuali, cu astronomi amatori din cluburi şi asociaţii astronomice din ţară și cu publicul larg din mediul rural și urban.
Această activitate de educație și știință se va desfășura în perimetrul localităților: sat Poiana, comuna Motoșeni, județul Bacău; sat Cociu, comuna Motoșeni, județul Bacău; sat Chetreni, comuna Motoșeni, județul Bacău; sat Chicerea, comuna Motoșeni, județul Bacău și sat Răzeșu, comuna Glăvănești, județul Bacău, la cca. 50 Km N-V de Bârlad și la cca. 90 Km S-E de Bacău.
Toţi cei care doresc să participe efectiv pe întreaga activitate în „star party” trebuie să vină pregătiţi corespunzător acestui gen de activitate: cort, izopren, haine groase, apă şi alimente neperisabile pentru cel puțin 2 zile.
În cadrul acestui eveniment publicul obişnuit poate participa împreună cu membrii clubului de astronomie la observaţii astronomice, iar accesul va fi liber. Cei care doresc şi dispun de mijloc de transport personal pot să vină seara, după ora 21.00, în perioada 05 – 07 iulie 2019, să privească cerul prin instrumentele și accesoriile optice de astronomie aflate în dotarea științifică și tehnică al Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui, fiind obținute prin sprijinul a mai multor sponsori. “
Cristina Gabriela Călin – Profesor de Limbă Engleză al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Nechita” Motoșeni, județul Bacău
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc, implicată sufletește în multe dintre acțiunile identitare ale românilor din Harghita și Covasna, participantă la multe dintre dintre acțiunile inițiate de către președintele Asociației Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, face un apel către românii din toate colțurile României pentru a apăra limba română și a se alătura "la mitingul din 07 iulie 2019, ora 17.00, pentru a spune din nou un NU HOTĂRÂT, adoptării Codului Administrativ".