Site icon Glasul.info

Lideri din comunitățile istorice românești, apel către premierul Dăncilă în legătură cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

27 de reprezentanți și asociații ai românilor din comunitățile istorice din Serbia, Bulgaria, Ucraina și din Republica Moldova i-au transmis premierului României, Viorica Dăncilă, o scrisoare deschisă în care cer intervenția de urgență pe marginea situației de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Aceștia se arată surprinși de faptul că directorul adjunct al instituției, Nicolae Brînzea, și-a mărit considerabil salariul încălcând legea și precizează că și așa, instituția susținea proiectele destinate comunităților istorice românești din jurul granițelor și Balcani cu „mărunțiș”.

Redăm integral conținutul scrisorii:

„SCRISOARE DESCHISĂ

În atenția Doamnei Prim-Ministru a României, Viorica Dăncilă
Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Am luat act cu stupoare și profundă îngrijorare de situația în care se află Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, una dintre puținele instituții care ne-a întins o mână, nouă, românilor din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani.

În contextul în care suntem supuși la un proces de asimilare forțată, agresiv și metodic, și ne aflăm într-un stadiu avansat de pierdere a identității noastre naționale, este regretabil că o instituție a României, Țara-Mamă, care are drept scop sprijinirea noastră, a circa 6 milioane de români, să își întoarcă fața de la nevoile noastre și să satisfacă nevoile unor indivizi deciși să folosească o instituție publică drept instrument pentru înavuțirea personală.

Considerăm drept inadmisibil ca mărunțișul cu care sunt susținute proiectele destinate comunităților istorice românești din jurul granițelor și Balcani să fie utilizat în alte scopuri decât cele pentru care a fost prevăzut (pentru că vorbim despre mărunțiș … raportat la numărul nostru și la nevoile noastre!!!), iar directorul general adjunct al IEH să-și mărească ilegal salariul, sfidând prevederile legale.

Școlile în limba maternă ne sunt desființate, nu beneficiem de mass-media românească, de serviciu religios în limba română sau de reprezentare la nivelul administrațiilor publice. Vom dispărea cu totul, iar instituțiile statului român, responsabile de soarta noastră, ne vor cânta prohodul.

Avem nevoie ca Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, pe care îl considerăm un protector, să aibă capacitatea de a răspunde rapid și eficient nevoilor noastre majore de natură identitară, educațională și spirituală și nu să fie destabilizat complet ca urmare a acțiunilor unor directori generali interimari, care habar nu au de realitățile din comunitățile noastre și mai mult decât atât, disprețuiesc nevoile noastre reale.

Avem nevoie ca Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni să fie condus de o persoană integră, cinstită, care, în acord cu misiunea și atribuțiile instituției, să se asigure că banul public este utilizat cât mai eficient în raport cu necesitățile beneficiarilor de drept, adică ale românilor din jurul granițelor și Balcani. Ne-a surprins extrem de neplăcut cazul directorului general adjunct al Institutului, care și-a mărit singur salariul (aproape dublându-și-l), fără respectarea legii, fapt stabilit de către instanțele de judecată, în detrimentul fondurilor destinate nouă, românilor din comunitățile istorice.

O veche vorbă din popor arată că „Omul sfințește locul” și deși o instituție nu ar trebui să își modifice specificul activității în funcție de cei care se află la conducerea ei sau în posturi de execuție, putem spune că în Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sunt oameni care au sfințit locul și pe care i-am simțit aproape de noi și oameni care au considerat că de la înălțimea funcției lor, nu se pot apleca spre niște bieți români din comunitățile istorice. Am fost obiecte ale disprețului unor astfel de oameni, din categoria a doua, în ultimii ani, cu puține pauze, și acest lucru a dăunat relațiilor româno-române, îndepărtându-ne pe unii de ceilalți.

Considerăm că recentele evenimente din cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, petrecute sub tutela Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, reprezintă o batjocură la adresa noastră, a celor care ne punem speranța în instituțiile statului român și care avem nevoie, cu disperare, de acest sprijin.

Ascultându-ne ruga noastră, venim în fața domniei voastre, cu rugămintea de a interveni de urgență, pentru ca Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni să-și poată realiza misiunea pentru care a fost înființat, iar oamenii care au fost în mod real, profesioniști și au lucrat în beneficiul nostru și disponibilizați în mod abuziv de către conducerea interimară a IEH, să revină în institut.”. 24 iulie 2019

Exit mobile version