„Am inițiat un lanț uman de sacrificiu la porțile Țebei. Politicienii sunt interziși aici, au dezonorat destul memoria Crăișorului. Nesimțirea politicienilor, a partidelor politice, zelul lor de termite mecanice împing lucrurile spre o zi tragică pe 8 septembrie, ziua celebrării lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române.
Moții s-au organizat în grupuri de luptă, nu vor prezența penalilor la sacrul mormânt al celui care este model absolut de cinste, onoare, demnitate și moralitate.
Este o Sărbătoare populară, nicidecum politică, ajunge bătaia de joc, sfidarea, călcarea în picioare a memoriei sfinte a celui care a ținut românismul viu pe Golgota de foc a neamului românesc.
Nu veniți la Țebea, aici se află Panteonul mucenicilor și martirilor, sanctuarul cu osemintele strămoșilor noștri, tezaure și constelații, pentru voi nu sunt decât faima de a strivi iarba care umezește umbra mormintelor lor!
Este prea mare furia care se întinde printre moți, fuga este salvarea și mândria voastră, porțile Țebei se vor strivi peste voi, tulnicele și cântecele naționale vor suna și vor chema la luptă pentru jertfa și suferința îndurate de Eroul Nostru”
Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist, inițiatorul acțiunii…!
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment