Complexul Leul de Aur din Sebeș, locul de popas al voievodului Mihai Viteazul, atât în anul 1599 după victoria extraordinară repurtată de armatele sale la Șelimbăr, cât și în anul 1600 pentru lucrările Dietei din Transilvania, perioadă în care a acordat drepturi fundamentale românilor ardeleni asupriți de cele trei națiuni privilegiate din provincie: sașii, secuii și maghiarii, a primit o donație inedită din partea Societatății Cultural-Istorice „Mihai Viteazu”.
Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazu” a donat sâmbătă, 7 septembrie 2019, o efigie din bronz a marelui voievod Mihai Viteazu, complexului Leul de Aur din Sebeș.
Inaugurarea efigiei instalate pe zidul exterior al complexului Leul de Aur din Sebeș a fost făcută în prezența proprietarilor clădirii, a primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a domnului Ioan Istrate, în prezența domnului Andrei Țurcanu, director general ANL precum și în prezența unui reprezentant al SMV, respectiv a domnului Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazu” din Ploiești.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La Conferința anuală a CMR desfășurată pe 7 și 8 septembrie la Palatul Parlamentului, a participat și un grup de români veniți din Republica Moldova. Printre ei, l-am remarcat pe domnul Constantin Lazăr, care s-a recomandat ca fiind președintele Inițiativei Cetățenilor Români din Republica Moldova. Am purtat niște discuții extrem […]