Categories: Mihai Tirnoveanu

Pentru fiecare dintre cei 150 de eroi români s-a aprins o torță și s-a strigat PREZENT la Valea Uzului

Cum s-a desfășurat totul.
Grupul oamenilor cu torțe s-a poziționat la 100 de metri distanță față de intrarea în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Cu puțin timp înainte de începerea manifestărilor s-a deplasat spre Cimitir, cântând ,,Cu noi este Dumnezeu”, asezându-se în partea stângă a lui, cu fața spre Monumentul si Crucile Eroilor Români.

25 Octombrie 2019, Ziua Armatei la Cimitirul de la Valea Uzului, Foto: © Glasul.info

După intonarea Imnului Naţional si săvârșirea Parastasului, în timp ce se bătea toaca de tânarul Cheptea din Făgăraș, s-a trecut la citirea numelor a 149 de Eroi ai Armatei Române căzuți în luptele de la Valea Uzului, pomenindu-se deasemenea si Eroii necunoscuți, inclusiv Eroul descoperit recent de Vasile Boboc.

25 Octombrie 2019, Ziua Armatei la Cimitirul de la Valea Uzului, Foto: © Glasul.info

După aceste momente, desfășurate într-o ordine si solemnitate desăvârșită, respectându-se astfel duhul acestei sărbători, Ziua Armatei Române, au urmat discursurile, vorbind primarul orasului Dărmănesti, Constantin Toma, Părintele Amfilohie, Dan Ciprian Grajdeanu, liderul Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și subsemnatul, care a transmis mesajul comun al Asociatiei Calea Neamului (organizatoarea manifestărilor) si Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, precum si mesajul Astra Carei, semnat de Daniela Ciuta.

25 Octombrie 2019, Ziua Armatei la Cimitirul de la Valea Uzului, Foto: © Glasul.info

După depunerea coroanelor de flori la Monument a avut loc programul de cântece patriotice sustinut de copiii Frăției Ortodoxe, care a inclus si citirea unui frumos eseu despre Eroii Neamului scris si citit de eleva premiantă Ana Grăjdeanu din Ploiesti, care a emoţionat întreaga asistență. Dumnezeu să le dea sănătate si fericire acestor tineri minunați si părinților lor.

25 Octombrie 2019, Ziua Armatei la Cimitirul de la Valea Uzului, Foto: © Glasul.info

La final s-a desfășurat retragerea cu Torțe, grupul respectiv ajungând în marș spre locul de pornire si pozitionându-se mai apoi în fața Cimitirului International al Eroilor Valea Uzului, „dând onorul” sutelor de români veniți din întreaga țară.

25 Octombrie 2019, Ziua Armatei la Cimitirul de la Valea Uzului, Foto: © Glasul.info

Fericirea acestor oameni m-a emoționat cel mai mult; fericirea îndeplinirii unei misiuni într-un loc în care încă se dă o Luptă, fericirea exercitării Libertății de a fi Român.
Cu Dumnezeu înainte, dragi prieteni!”

Autor: Mihai Tîrnoveanu


Galerie Foto:

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

15 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago