Deputatul PRO România, Mircea Banias, a solicitat miercuri, 30 octombrie, în cadrul şedinţei de audiere a ministrului delegat pentru Transporturi, Infrastructură şi Comunicaţii, Lucian Bode, reînfiinţarea Serviciului Maritim.
“România a fost, timp de peste 100 de ani, una dintre marile puteri maritime ale lumii, cu o flotă de peste 300 de nave comerciale şi peste 40 de nave de pescuit. Din păcate, după anul 2000, activitatea din acest domeniu a încetinit până la dispariţie. În prezent, singurele nave maritime ale statului, Eforie şi Mangalia, aparţinând CFR Marfă, sunt într-o stare precară şi produc pagube financiare companiei de zeci de mii de euro lunar. Este datoria ministrului Transporturilor să schimbe această situaţie, prin reînfiinţarea Serviciului Maritim”, a declarat deputatul Mircea Banias.
În acest sens, reprezentantul PRO România a recomandat înfiinţarea unei companii de stat care să aibă obiectivul construirii unor nave de mare tonaj.
“Avem la dispoziţie numeroase şantiere navale pe care le putem folosi pentru asta, în funcţie de cerinţele pieţei regionale şi mondiale de shipping. Cele două nave rămase trebuie scoase din gestiunea companiei CFR Marfă şi transferate în administrarea Serviciului Maritim, cu alocarea, de la bugetul de stat, a sumelor necesare pentru repararea, retehnologizarea şi repunerea acestora în serviciu”, a explicat Mircea Banias.
Recomandările au fost primite şi notate de ministrul delegat pentru portofoliul de resort, care şi-a luat angajamentul că, în cel mult două săptămâni după învestire, va veni cu soluţii concrete.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“De 1 Decembrie, mergem cu Dumnezeu înainte la Bacău și Sfântu-Gheorghe. De Ziua Națională a României, Lupta Noastră pentru Eroi continuă. De ce se vrea uciderea sufletului unui popor?Pentru că uciderea sufletului ”nu încalcă drepturile omului”, omul se predă singur, fără împotrivire. La fel și un popor. Acesta este Războiul. […]