Site icon

Unirea Bucovinei cu România sărbătorită la Biblioteca Județeană din Suceava: „Bucovina între unire și unificare”

Joi, 28 noiembrie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” vor avea loc manifestările dedicate “Zilei Bucovinei”.

În cadrul evenimentelor organizate de Ziua Bucovinei la în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” vor avea loc două conferințe:

Manifestările sunt organizate cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, Parohia “Nașterea Maicii Domnului” Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava și Asociația Seniorilor Bucovineni.

La 28 noiembrie 1918 Consiliul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei  cu Regatul României. Unirea Bucovinei cu România reprezintă o serie de evenimente politice care au culminat cu votarea în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 15/28 noiembrie 1918, a unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României.

După sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarhia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul la libera hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdile dezrobirii noastre. De aceea, noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României. ” ( Congresului General al Bucovinei )

Exit mobile version