RSS

În România se tot reiau alegeril…

În România se tot re…

Minunata lume nouă

Viața din România de…

Din categoria liberalism sinistr…

După perla PSD-istul…

Sub pretextul pandemiei, Csaba B…

Csaba Borboly s-a ad…

Jurnal de pandemie: cum sunt des…

Jurnal de pandemie: …

25 Octombrie: Răspunde Române, P…

Răspunde Române, Pre…

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Unirea Bucovinei cu România sărbătorită la Biblioteca Județeană din Suceava: „Bucovina între unire și unificare”

Print Friendly, PDF & Email

Joi, 28 noiembrie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” vor avea loc manifestările dedicate “Zilei Bucovinei”.

În cadrul evenimentelor organizate de Ziua Bucovinei la în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” vor avea loc două conferințe:

  • Conferința intitulată „Turnul Unirii: de la gând la faptă” va fi prezentată de către preotul Viorel Ioan Vârlan
  • Conferința intitulată „Bucovina între unire și unificare” va fi prezentată de către conf.univ.dr. Radu Florian Bruja

Manifestările sunt organizate cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, Parohia “Nașterea Maicii Domnului” Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava și Asociația Seniorilor Bucovineni.

La 28 noiembrie 1918 Consiliul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei  cu Regatul României. Unirea Bucovinei cu România reprezintă o serie de evenimente politice care au culminat cu votarea în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 15/28 noiembrie 1918, a unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României.

După sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarhia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul la libera hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdile dezrobirii noastre. De aceea, noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României. ” ( Congresului General al Bucovinei )


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info