La 27 noiembrie 1818 se năștea într-o familie de țărani iobagi din Transilvania Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania.
Născut într-o familie foarte modestă, Aron Pumnul și-a croit drumul către educație cu destul de multe eforturi, ajungând totuși prin multă muncă și dragoste de românism, nu doar un ilustru patriot, ci şi un cărturar desăvârșit care a îndrumat primii pași spre cultură ai lui Mihăiţă Eminovici, viitorul nostru poet naţional Mihai Eminescu.
Având chiar el un acces destul de dificil la instruire și învățământ în limba română, Aron Pumnul se dedică cu pasiune activității pedagogice, îndrumând tineri precum Mihai Eminescu și inspirându-le și încurajându-le patriotismul, dragostea de românism.
Ca participant la Revoluția de la 1848 – 1849 din Transilvania, Aron Pumnul a avut un rol mare ca mobilizator al primei adunări populare din 18-30 aprilie care a precedat adunarea națională din mai de pe Câmpia Libertății. Împotriva deciziei de anexare a Transilvaniei, strigătul răsculării românești l-au dat doi tineri aflați la Târgu Mureș:Avram Iancu şi Aron Pumnul.
“Ei chemau poporul la o primă adunare în Blaj, la Duminica Tomii, adunare care pregăti legendara demonstraţie a celor 40.000, în ziua de 3/15 Mai, pe Câmpia Libertăţii…. “
La sfârșitul lunii noiembrie 1848, este numit prin concurs primul profesor de limba și literatura română la liceul german din Cernăuți, unde îl are elev pe Eminescu — tânărul poet care, la moartea lui, avea să scrie elegia “La mormântul lui Aron Pumnul. De la gimnaziul din Cernăuţi, îndrumat de către Aron Pumnul care i-a fost profesor, şi-a luat zborul simbolul românismului, Mihai Eminescu.