Site icon Glasul.info

Să fie un an mai bun? Jurnalistul Victor Roncea a câştigat procesul cu GDS şi Gabriel Liiceanu

Să fie un an mai bun? Jurnalistul Victor Roncea a câştigat procesul cu GDS şi Gabriel Liiceanu

Să fie un an mai bun? Jurnalistul Victor Roncea a câştigat procesul cu GDS şi Gabriel Liiceanu

Semne bune anul are: Jurnalistul Victor Roncea a câştigat procesul cu GDS şi Gabriel Liiceanu.

În preajma crăciunului s-a dat o sentinţă istorică pentru libertatea presei din România. Majoritatea trusturilor de presă, inclusiv cotidienele şi ziarişti care se recomanda a fi „independenţi” au ocultat această ştire. Mai multe: [(AICI)]

 Publicistul şi eseistul Gabriel Liiceanu a intentat un proces jurnalistului Victor Roncea şi Gazetei Evenimentul Zilei pentru articolele publicate acum doi ani, cu următoarele titluri: „GDS a fost fondat de un agent sovietic și unul maghiar, secondați de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu. (I)” şi „GDS, fondat de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, împreună cu un agent sovietic și unul maghiar. (ÎI)”, respectiv Silviu Brucan și Alin Teodorescu, urmate de „Afacerea privatizării Humanitas de către Pleșu și Liiceanu, într-un dosar aflat la CEDO.”

 Patronul Humanitas a pretins în acțiunea sa judecătorească, că toate afirmațiile din cele trei articole sunt „mincinoase” și „denigratoare” și nu pot fi probate şi prin urmare i-au cauzat un prejudiciu de imagine. Drept pentru care domnul Gabriel Liiceanu solicită daune morale de 50.000 de euro de la fiecare dintre părți, în total s-au solicitat 100.000 euro.

Victor Roncea a adus numeroase dovezi

Jurnalistul Victor Roncea a depus în instanță nu mai puțin de 110 probe care demonstrau corectitudinea fiecărei afirmații făcute în articolele sale. Documentele scoase la lumină de Victor Roncea demonstrează aportul direct al lui Silviu Brucan, ca membru de conducere al Consiliului Frontului Salvării Naționale, și al lui Andrei Pleșu, ca ministru al Guvernului Iliescu – Roman, la fondarea și înzestrarea GDS.

 Astfel GDS a fost înzestrat cu bunuri ale statului român, între care somptuosul sediu din Calea Victoriei 120, unde Silviu Brucan l-a primit oficial pe G. Soros în ianuarie 1990 și în care membrii Grupului de Dialog Social stau gratuit de 29 de ani. GDS i-au fost acordate şi sume de bani din contul Ministerului Culturii de către ministrul în guvernul FSN, Andrei Pleșu, care era și membru fondator al GDS.

Victor Roncea a demonstrat în afara oricărei îndoieli că într-adevăr exista o legătură între Soros, Brucan, Alin Teodorescu şi reclamant, astfel nu a adus nici un prejudiciu imaginii domnului Liiceanu în afară de ce acesta singur a făcut în anii 90.

Chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, Gabriel Liiceanu a mai primit o veste proastă: prin sentinţa Tribunalului Bucureşti, a pierdut procesul cu ziarul „Evenimentul zilei” şi jurnalistul Victor Roncea! Informaţia se află pe portalul instanţei, unde se consemnează: „Respinge acţiunea ca nefondată”.

Sursă foto: razboiulinformational.ro

Aceasta chemare în judecată nu este o întâmplare, domnul Liiceanu a deschis un proces şi împotriva scriitorului ieșean Liviu Antonesei, profesor universitar şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Mai multe informații: [(AICI)]

Cazul are o importanţă crucială

Cazul are o importanţă majoră pentru respectarea libertăţii presei în România, un precedent de folosit pentru orice ziarist profesionist care este intimidat de persoane publice care încearcă să îl reducă la tăcere.

Dar asta nu e totul încet înceta se aduna dovezi care ne ajuta să înţelegem ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi în anii 1990. Astfel ştim astăzi ca un grup de indivizi care se cunoşteau foarte bine dinainte, au confiscat puterea în stat. Au creat o falsă „societate civilă”, o falsă „presa liberă” şi au penetrat şi distrus partidele de opoziţie începând cu PNŢ. Mai târziu s-au scindat în numeroase partide (FSN şi PD) iar din GDS au izvorât numeroase ong-uri şi jurnalişti „fondatori de opinie”.

Acest grup şi-au acordat ajutor unul altuia, s-au susţinut financiar deşi public uneori erau într-un aparent conflict. Astfel timp de 30 de ani au monopolizat puterea de stat, opoziţia, presa şi aşa zisa „societate civilă”.

Sursa: Războiul informațional

Exit mobile version