Societate

Să fie un an mai bun? Jurnalistul Victor Roncea a câştigat procesul cu GDS şi Gabriel Liiceanu

Semne bune anul are: Jurnalistul Victor Roncea a câştigat procesul cu GDS şi Gabriel Liiceanu.

În preajma crăciunului s-a dat o sentinţă istorică pentru libertatea presei din România. Majoritatea trusturilor de presă, inclusiv cotidienele şi ziarişti care se recomanda a fi „independenţi” au ocultat această ştire. Mai multe: [(AICI)]

 Publicistul şi eseistul Gabriel Liiceanu a intentat un proces jurnalistului Victor Roncea şi Gazetei Evenimentul Zilei pentru articolele publicate acum doi ani, cu următoarele titluri: „GDS a fost fondat de un agent sovietic și unul maghiar, secondați de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu. (I)” şi „GDS, fondat de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, împreună cu un agent sovietic și unul maghiar. (ÎI)”, respectiv Silviu Brucan și Alin Teodorescu, urmate de „Afacerea privatizării Humanitas de către Pleșu și Liiceanu, într-un dosar aflat la CEDO.”

 Patronul Humanitas a pretins în acțiunea sa judecătorească, că toate afirmațiile din cele trei articole sunt „mincinoase” și „denigratoare” și nu pot fi probate şi prin urmare i-au cauzat un prejudiciu de imagine. Drept pentru care domnul Gabriel Liiceanu solicită daune morale de 50.000 de euro de la fiecare dintre părți, în total s-au solicitat 100.000 euro.

Victor Roncea a adus numeroase dovezi

Jurnalistul Victor Roncea a depus în instanță nu mai puțin de 110 probe care demonstrau corectitudinea fiecărei afirmații făcute în articolele sale. Documentele scoase la lumină de Victor Roncea demonstrează aportul direct al lui Silviu Brucan, ca membru de conducere al Consiliului Frontului Salvării Naționale, și al lui Andrei Pleșu, ca ministru al Guvernului Iliescu – Roman, la fondarea și înzestrarea GDS.

 Astfel GDS a fost înzestrat cu bunuri ale statului român, între care somptuosul sediu din Calea Victoriei 120, unde Silviu Brucan l-a primit oficial pe G. Soros în ianuarie 1990 și în care membrii Grupului de Dialog Social stau gratuit de 29 de ani. GDS i-au fost acordate şi sume de bani din contul Ministerului Culturii de către ministrul în guvernul FSN, Andrei Pleșu, care era și membru fondator al GDS.

Victor Roncea a demonstrat în afara oricărei îndoieli că într-adevăr exista o legătură între Soros, Brucan, Alin Teodorescu şi reclamant, astfel nu a adus nici un prejudiciu imaginii domnului Liiceanu în afară de ce acesta singur a făcut în anii 90.

Chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, Gabriel Liiceanu a mai primit o veste proastă: prin sentinţa Tribunalului Bucureşti, a pierdut procesul cu ziarul „Evenimentul zilei” şi jurnalistul Victor Roncea! Informaţia se află pe portalul instanţei, unde se consemnează: „Respinge acţiunea ca nefondată”.

Sursă foto: razboiulinformational.ro

Aceasta chemare în judecată nu este o întâmplare, domnul Liiceanu a deschis un proces şi împotriva scriitorului ieșean Liviu Antonesei, profesor universitar şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Mai multe informații: [(AICI)]

Cazul are o importanţă crucială

Cazul are o importanţă majoră pentru respectarea libertăţii presei în România, un precedent de folosit pentru orice ziarist profesionist care este intimidat de persoane publice care încearcă să îl reducă la tăcere.

Dar asta nu e totul încet înceta se aduna dovezi care ne ajuta să înţelegem ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi în anii 1990. Astfel ştim astăzi ca un grup de indivizi care se cunoşteau foarte bine dinainte, au confiscat puterea în stat. Au creat o falsă „societate civilă”, o falsă „presa liberă” şi au penetrat şi distrus partidele de opoziţie începând cu PNŢ. Mai târziu s-au scindat în numeroase partide (FSN şi PD) iar din GDS au izvorât numeroase ong-uri şi jurnalişti „fondatori de opinie”.

Acest grup şi-au acordat ajutor unul altuia, s-au susţinut financiar deşi public uneori erau într-un aparent conflict. Astfel timp de 30 de ani au monopolizat puterea de stat, opoziţia, presa şi aşa zisa „societate civilă”.

Sursa: Războiul informațional

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

14 ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago