Omagiu adus lui Eminescu la Iași de scriitori din Republica Moldova, Ucraina și România

Românii din întreaga Moldovă (România, Republica Moldova și Ucraina) n-au uitat azi de luceafărul poeziei românești, marele nostru poet national născut pe plaiurile Moldovei, adoptat cu toată ființa atât de Țara Moldovei cât și de întreaga suflare românească.

Astăzi e ziua când acum 170 de ani s-a născut o stea care încă mai strălucește la fel de puternic în sufletele românilor. Eminescu n-a murit, el trăiește încă prin poeziile pe care le-au rostit glasurile firave ale copiilor azi la Teiul său din Copou.

Teiul lui Eminescu din Copou, 15 Ianuarie 2020

Citește și: Scriitori români din Ucraina și Republica Moldova prezenți la IAȘI pentru a aniversa 170 de ani de la naşterea lui Eminescu

Miercuri, 15 ianuarie 2020, la Iași au avut pe parcursul zilei mai multe manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Eminescu. Începând cu ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu aflat la umbra teiului său din Copou, scriitori din Ucraina, Republica Moldova și România au depus jerbe de flori și au rostit alocuțiuni. Evenimentul a continuat apoi cu o serie de manifestări artistice la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi.

Omagiu adus lui Eminescu la Iași de scriitori din Republica Moldova, Ucraina și România

“A doua parte a evenimentului “Eminescu, Măria Ta!” s-a desfășurat în sala „Diotima”, unde a avut loc un spectacol de muzică și poezie și care i-a avut invitați pe: cantautorul Cezar Popescu, actorul George Marici, poeții Zina Bivol, Silvia Goteanschii, Radmila Popovici, Diana Vrabie (Rep. Moldova), Horia Zilieru, Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Anca Iulia Raicu, Alexandra Țabără, Cătălina Hârțan și Mihai Dumitraș.
Moderatorul evenimentului a fost poetul și publicistul Adi Cristi. “, notează pe facebook Casa de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”

Foto: Facebook / Asociația Patrimoniu Arta Cultură pentru Tineret sucursala Iași

De la ora 16:00, Asociația Patrimoniu Arta Cultură pentru Tineret sucursala Iași în parteneriat cu Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași a organizat la Galeriile „Dumitru I Grumăzescu” de pe str. Lăpușneanu nr.24, evenimentul “Miniaturi eminesciene”.

Evenimentul “Miniaturi eminesciene” la Galeriile „Dumitru I Grumăzescu” de pe str. Lăpușneanu, Foto: Glasul.info

Citește și: Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași

De la ora 17:00 manifestările dedicate lui Eminescu au continuat cu Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași. Sub patronajul Ministerului Culturii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, având drept parteneri Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, la Palatul Culturii, evenimentul „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale sarbătorită la IAȘI, Foto: Facebook / Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”

Galerie Foto: Mai multe imagini despre manifestările de pe 15 ianuarie 2020 dedicate la IAȘI Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Eminescu puteți găsi AICI

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Ateliere de vară la o parohie din Târgu Jiu care nu are încă finalizate lucrările la exterior și interior!

Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…

22 de ore ago

4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu

Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…

2 zile ago

3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc

Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…

3 zile ago

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

4 zile ago