Omagiu adus lui Eminescu la Iași de scriitori din Republica Moldova, Ucraina și România

Românii din întreaga Moldovă (România, Republica Moldova și Ucraina) n-au uitat azi de luceafărul poeziei românești, marele nostru poet national născut pe plaiurile Moldovei, adoptat cu toată ființa atât de Țara Moldovei cât și de întreaga suflare românească.

Astăzi e ziua când acum 170 de ani s-a născut o stea care încă mai strălucește la fel de puternic în sufletele românilor. Eminescu n-a murit, el trăiește încă prin poeziile pe care le-au rostit glasurile firave ale copiilor azi la Teiul său din Copou.

Teiul lui Eminescu din Copou, 15 Ianuarie 2020
Teiul lui Eminescu din Copou, 15 Ianuarie 2020

Citește și: Scriitori români din Ucraina și Republica Moldova prezenți la IAȘI pentru a aniversa 170 de ani de la naşterea lui Eminescu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Miercuri, 15 ianuarie 2020, la Iași au avut pe parcursul zilei mai multe manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Eminescu. Începând cu ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu aflat la umbra teiului său din Copou, scriitori din Ucraina, Republica Moldova și România au depus jerbe de flori și au rostit alocuțiuni. Evenimentul a continuat apoi cu o serie de manifestări artistice la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi.

Omagiu adus lui Eminescu la Iași de scriitori din Republica Moldova, Ucraina și România
Omagiu adus lui Eminescu la Iași de scriitori din Republica Moldova, Ucraina și România

“A doua parte a evenimentului “Eminescu, Măria Ta!” s-a desfășurat în sala „Diotima”, unde a avut loc un spectacol de muzică și poezie și care i-a avut invitați pe: cantautorul Cezar Popescu, actorul George Marici, poeții Zina Bivol, Silvia Goteanschii, Radmila Popovici, Diana Vrabie (Rep. Moldova), Horia Zilieru, Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Anca Iulia Raicu, Alexandra Țabără, Cătălina Hârțan și Mihai Dumitraș.
Moderatorul evenimentului a fost poetul și publicistul Adi Cristi. “, notează pe facebook Casa de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”

Foto:  Facebook /  Asociația Patrimoniu Arta Cultură pentru Tineret sucursala Iași
Foto: Facebook / Asociația Patrimoniu Arta Cultură pentru Tineret sucursala Iași

De la ora 16:00, Asociația Patrimoniu Arta Cultură pentru Tineret sucursala Iași în parteneriat cu Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași a organizat la Galeriile „Dumitru I Grumăzescu” de pe str. Lăpușneanu nr.24, evenimentul “Miniaturi eminesciene”.

Evenimentul "Miniaturi eminesciene" la Galeriile „Dumitru I Grumăzescu” de pe str. Lăpușneanu, Foto: Glasul.info
Evenimentul “Miniaturi eminesciene” la Galeriile „Dumitru I Grumăzescu” de pe str. Lăpușneanu, Foto: Glasul.info

Citește și: Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași

De la ora 17:00 manifestările dedicate lui Eminescu au continuat cu Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași. Sub patronajul Ministerului Culturii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, având drept parteneri Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, la Palatul Culturii, evenimentul „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale sarbătorită la IAȘI, Foto: Facebook / Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova"
Ziua Culturii Naționale sarbătorită la IAȘI, Foto: Facebook / Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”

Galerie Foto: Mai multe imagini despre manifestările de pe 15 ianuarie 2020 dedicate la IAȘI Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Eminescu puteți găsi AICI

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Daniel Gheorghe despre demiterea lui Radu Preda: "A deranjat în egală măsură nostalgici ai tuturor marilor curente totalitare ale sec. XX"

mie ian. 15 , 2020
Deși Radu Preda a fost eliberat din funcția pe care o ocupa în fruntea IICCMER de către premierul liberal Ludovic Orban, decizia sa este criticată tocmai de către un membru al Partidului Național Liberal, respectiv de către deputatul Daniel Gheorghe, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare. Citește și: Se materializează zvonul […]

Poate vă place și:

libris.ro