Categories: Societate

Tudor Gheorghe: “Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică”

Duminică, 2 februarie 2020, Tudor Gheorghe a fost invitatul lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Subiectul principal discutat a fost legat de ultimele atacuri ale progresiștilor precum Tismăneanu, Andrei Caramitru, Daniel Funeriu, Baconschi și alții din așa numita tabără progresistă, împotriva artistului român Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe a vorbit despre acest fenomen al invaziei marxismului cultural în viața socială, culturală și politică a României, despre felul cum cei din tabăra progresistă atacă valori identitare și culturale românești precum Mihai Eminescu și multe alte personalități ale culturii românești, despre felul cum atacă în esența ei chiar limba română, încurajând în special tinerele generații să folosească excesiv împrumuturi din limbi străine.

“Cum își permit? Pe Eminescu l-au făcut zob… Că l-au băgat în dulap, ca să terminăm cu monstrul ăsta care ne trage evoluția în jos, Mihai Eminescu. Au scris și despre ăsta. Ce să le spui? Dă-le doamne minte să înțeleagă drumul firesc al vieții!

Limba e un fenomen social. Ea se îmbogățește, și e normal să fie așa. Dispar cuvinte care nu-și mai găsesc rostul. Ce rost mai au acum de pildă elementele carului: pe cine mai interesează azi ce înseamnă obadă, potângul… Au apărut însă cuvinte noi. Așa cum la ora actuală în lumea digitalizării, în lumea computerelor, IT-ul, sunt cuvinte pe care nu le are limba română. Și e normal să le ia, să le folosească. Și-atunci limba se îmbogățește.

Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. Am făcut un spectacol care se numea lecția. Pledoarie pentru păstrarea limbii române. Plecând de la primele manifestări in limba română, de la Văcărești, de la Conachi, de la Varlaam, de la Miron Costin, și până a ajuns la domnul Eminescu, care a ajuns de-a dus limba și a cristalizat-o și a lăsat-o acolo la cel mai înalt nivel.

Au trecut ani mulți și buni în care oameni s-au zbătut să păstreze limba română. Și acum venim noi… și-o distrugem. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică, care n-au sens. Nu mai avem frizeri, avem hair stiliști, nu mai avem bucătari, avem doar chefi, mai rău am văzut azi un afiș cu “repair shoes”, adică nici cizmari…”, a spus Tudor Gheorghe la Sinteza Zilei

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago