RSS

Partidul S.O.S. România, avertis…

Sâmbătă, 3 iunie 202…

VIDEO | Strigătul bucovinenilor …

Reprezentanții comun…

Pe 11 iunie 2023 va avea loc Sfi…

Pe 11 iunie 2023, de…

Autocarele profesorilor sunt opr…

Cum spuneam și ieri,…

VIDEO | Grevă de mari proporții …

Știm cu toții ce au …

Propagandiștii anti-grevă sunt g…

Se face în mass-medi…

«
»
TwitterFacebookPinterest

Tudor Gheorghe: “Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică”

Duminică, 2 februarie 2020, Tudor Gheorghe a fost invitatul lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Subiectul principal discutat a fost legat de ultimele atacuri ale progresiștilor precum Tismăneanu, Andrei Caramitru, Daniel Funeriu, Baconschi și alții din așa numita tabără progresistă, împotriva artistului român Tudor Gheorghe.

apiland.ro

Tudor Gheorghe a vorbit despre acest fenomen al invaziei marxismului cultural în viața socială, culturală și politică a României, despre felul cum cei din tabăra progresistă atacă valori identitare și culturale românești precum Mihai Eminescu și multe alte personalități ale culturii românești, despre felul cum atacă în esența ei chiar limba română, încurajând în special tinerele generații să folosească excesiv împrumuturi din limbi străine.

“Cum își permit? Pe Eminescu l-au făcut zob… Că l-au băgat în dulap, ca să terminăm cu monstrul ăsta care ne trage evoluția în jos, Mihai Eminescu. Au scris și despre ăsta. Ce să le spui? Dă-le doamne minte să înțeleagă drumul firesc al vieții!

Limba e un fenomen social. Ea se îmbogățește, și e normal să fie așa. Dispar cuvinte care nu-și mai găsesc rostul. Ce rost mai au acum de pildă elementele carului: pe cine mai interesează azi ce înseamnă obadă, potângul… Au apărut însă cuvinte noi. Așa cum la ora actuală în lumea digitalizării, în lumea computerelor, IT-ul, sunt cuvinte pe care nu le are limba română. Și e normal să le ia, să le folosească. Și-atunci limba se îmbogățește.

Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. Am făcut un spectacol care se numea lecția. Pledoarie pentru păstrarea limbii române. Plecând de la primele manifestări in limba română, de la Văcărești, de la Conachi, de la Varlaam, de la Miron Costin, și până a ajuns la domnul Eminescu, care a ajuns de-a dus limba și a cristalizat-o și a lăsat-o acolo la cel mai înalt nivel.

Au trecut ani mulți și buni în care oameni s-au zbătut să păstreze limba română. Și acum venim noi… și-o distrugem. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică, care n-au sens. Nu mai avem frizeri, avem hair stiliști, nu mai avem bucătari, avem doar chefi, mai rău am văzut azi un afiș cu “repair shoes”, adică nici cizmari…”, a spus Tudor Gheorghe la Sinteza ZileiContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]