Tudor Gheorghe: “Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică”

Duminică, 2 februarie 2020, Tudor Gheorghe a fost invitatul lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Subiectul principal discutat a fost legat de ultimele atacuri ale progresiștilor precum Tismăneanu, Andrei Caramitru, Daniel Funeriu, Baconschi și alții din așa numita tabără progresistă, împotriva artistului român Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe a vorbit despre acest fenomen al invaziei marxismului cultural în viața socială, culturală și politică a României, despre felul cum cei din tabăra progresistă atacă valori identitare și culturale românești precum Mihai Eminescu și multe alte personalități ale culturii românești, despre felul cum atacă în esența ei chiar limba română, încurajând în special tinerele generații să folosească excesiv împrumuturi din limbi străine.

“Cum își permit? Pe Eminescu l-au făcut zob… Că l-au băgat în dulap, ca să terminăm cu monstrul ăsta care ne trage evoluția în jos, Mihai Eminescu. Au scris și despre ăsta. Ce să le spui? Dă-le doamne minte să înțeleagă drumul firesc al vieții!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Limba e un fenomen social. Ea se îmbogățește, și e normal să fie așa. Dispar cuvinte care nu-și mai găsesc rostul. Ce rost mai au acum de pildă elementele carului: pe cine mai interesează azi ce înseamnă obadă, potângul… Au apărut însă cuvinte noi. Așa cum la ora actuală în lumea digitalizării, în lumea computerelor, IT-ul, sunt cuvinte pe care nu le are limba română. Și e normal să le ia, să le folosească. Și-atunci limba se îmbogățește.

Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. Am făcut un spectacol care se numea lecția. Pledoarie pentru păstrarea limbii române. Plecând de la primele manifestări in limba română, de la Văcărești, de la Conachi, de la Varlaam, de la Miron Costin, și până a ajuns la domnul Eminescu, care a ajuns de-a dus limba și a cristalizat-o și a lăsat-o acolo la cel mai înalt nivel.

Au trecut ani mulți și buni în care oameni s-au zbătut să păstreze limba română. Și acum venim noi… și-o distrugem. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică, care n-au sens. Nu mai avem frizeri, avem hair stiliști, nu mai avem bucătari, avem doar chefi, mai rău am văzut azi un afiș cu “repair shoes”, adică nici cizmari…”, a spus Tudor Gheorghe la Sinteza Zilei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Vatra Românescă: "Justiţia şi mafia retrocedărilor ilegale au câştigat sediul Uniunii Vatra Românească din Arad"

lun feb. 3 , 2020
Sediul Uniunii Vatra Românească din Arad a fost “retrocedat” drept compensație unei persoane fizice. Reprezentanții Uniunii Vatra Românească din Arad consideră că acel spațiu a fost retrocedat ilegal, încălcându-se legislația în vigoare. Redăm comunicatul Uniunii Vatra Românească din Arad, primit pe adresa de email a redacției noastre: “Cum se face […]

Poate vă place și:

libris.ro