Site icon

Ungurii, autonomia și Iohannis

Ungurii, autonomia și Iohannis, Foto: facebook / Anna Horvath

Ungurii, autonomia și Iohannis, Foto: facebook / Anna Horvath

Atât de tare le-a sărit muștarul UDMR-iștilor, încât din fani declarați ai lui Iohannis au devenit pe loc, spontan, antifani, ba chiar fățiș dușmani. Discursul președintelui Klaus Iohannis legat de “Ardealul dat ungurilor”, i-a înfuriat la culme pe unii dintre membrii UDMR și nu numai, dovadă stând valul mare de reacții vehemente împotriva lui Iohannis.

Anna Horvath, vicepreședinte executiv UDMR și consilier local al municipiului Cluj-Napoca, publică la rândul său pe contul propriu de socializare mai multe postări mai mult sau mai puțin pamfletare la adresa președintelui Klaus Iohannis, printre care și o grafică electorală cu Iohannis modificată, prelucrată astfel încât să redea mesajul următor: “Iohannis, președintele meu – Autonomia bate pandemia”.

Ungurii, autonomia și Iohannis

Într-una dintre aceste postări de pe contul său de socializare, Anna Horvath critică și ea atitudinea lui Iohannis, lansând de asemenea acuzația că se pregătește terenul pentru “justificarea confiscării puținelor noastre drepturi și libertăți rămase”:

“Fiți cu ochii în patru!
Președintele investit cu exact 1956 de zile în urmă, votat de 80% dintre maghiarii participanți la alegerile prezidențiale din 2014, s-a angrenat astăzi în poate cel mai periculos joc politic post-decembrist de nivel înalt. Dorind să-i aplice lovitura fatală principalului său inamic politic, pesede-ului, lansează formula arhicunoscută de stigmatizare ”trădători de țară”.

În susținerea ”tezei” sale Klaus Werner Iohannis enunță și câteva elucubrații securistoide: (1) că pesede-ul susține proiectul de autonomie, (2) că acest lucru prezumat ar fi rezultatul unor mici (sau mari) înțelegeri obscure cu UDMR și/sau cu Viktor Orban și nu în ultimul rând, (3) că orice dialog politic pe autonomie – dacă ar avea loc vreodată – ar echivala cu o blasfemie, cu o înaltă trădare.

Transilvăneanul de președinte, el însuși minoritar sas, își manifestă public un dispreț insultător, rostind în batjocură primele sale cuvinte publice în limba mea maternă. Tot el insinuează existența unor fapte penale, ba chiar lansează amenințări deschise menite a descuraja pentru mult timp orice dialog democratic și european despre doleanțele noastre.

În pofida acestor sentimente de revoltă și umilință, chiar mai puternic mă cuprinde îngrijorarea. Aceea presimțire de ”ni se pregătește ceva”, care s-a confirmat ori de câte ori a revenit în actualitate vechiului aforism:

“Atunci când se exagerează cu patriotismul, înseamnă că undeva, ceva s-a furat” (Saltikov-Şcedrin, invocat de Ion Barbu). Asistăm, oare, în contextul ”prielnic” de confuzie generală a pandemiei, la pregătirea terenului (și a opiniei publice) pentru justificarea confiscării puținelor noastre drepturi și libertăți rămase?
Vom primi răspunsul, fiecare dintre noi, prin acțiunile protagoniștilor halucinantei zile de azi.
Fiți cu ochii în patru!”, a scris pe facebook Anna Horvath

Pe pagina oficială de facebook a președintelui Klaus Iohannis, și alți maghiari și-au arătat public dezaprobarea față de ceea ce ei consideră folosirea în mod batjocoritor a limbii maghiare, din partea unui președinte care ar trebui să fie un președinte imparțial pentru toți cetățenii României. Nici unii dintre români n-au apreciat modul în care Iohannis a folosit limba maghiară pentru a transmite anumite ironii cu tentă politică:

Foto: captură facebook / Klaus Iohannis
Foto: captură facebook / Klaus Iohannis

libris.ro
Exit mobile version