Ungurii, autonomia și Iohannis

Atât de tare le-a sărit muștarul UDMR-iștilor, încât din fani declarați ai lui Iohannis au devenit pe loc, spontan, antifani, ba chiar fățiș dușmani. Discursul președintelui Klaus Iohannis legat de “Ardealul dat ungurilor”, i-a înfuriat la culme pe unii dintre membrii UDMR și nu numai, dovadă stând valul mare de reacții vehemente împotriva lui Iohannis.

Anna Horvath, vicepreședinte executiv UDMR și consilier local al municipiului Cluj-Napoca, publică la rândul său pe contul propriu de socializare mai multe postări mai mult sau mai puțin pamfletare la adresa președintelui Klaus Iohannis, printre care și o grafică electorală cu Iohannis modificată, prelucrată astfel încât să redea mesajul următor: “Iohannis, președintele meu – Autonomia bate pandemia”.

Ungurii, autonomia și Iohannis

Într-una dintre aceste postări de pe contul său de socializare, Anna Horvath critică și ea atitudinea lui Iohannis, lansând de asemenea acuzația că se pregătește terenul pentru “justificarea confiscării puținelor noastre drepturi și libertăți rămase”:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Fiți cu ochii în patru!
Președintele investit cu exact 1956 de zile în urmă, votat de 80% dintre maghiarii participanți la alegerile prezidențiale din 2014, s-a angrenat astăzi în poate cel mai periculos joc politic post-decembrist de nivel înalt. Dorind să-i aplice lovitura fatală principalului său inamic politic, pesede-ului, lansează formula arhicunoscută de stigmatizare ”trădători de țară”.

În susținerea ”tezei” sale Klaus Werner Iohannis enunță și câteva elucubrații securistoide: (1) că pesede-ul susține proiectul de autonomie, (2) că acest lucru prezumat ar fi rezultatul unor mici (sau mari) înțelegeri obscure cu UDMR și/sau cu Viktor Orban și nu în ultimul rând, (3) că orice dialog politic pe autonomie – dacă ar avea loc vreodată – ar echivala cu o blasfemie, cu o înaltă trădare.

Transilvăneanul de președinte, el însuși minoritar sas, își manifestă public un dispreț insultător, rostind în batjocură primele sale cuvinte publice în limba mea maternă. Tot el insinuează existența unor fapte penale, ba chiar lansează amenințări deschise menite a descuraja pentru mult timp orice dialog democratic și european despre doleanțele noastre.

În pofida acestor sentimente de revoltă și umilință, chiar mai puternic mă cuprinde îngrijorarea. Aceea presimțire de ”ni se pregătește ceva”, care s-a confirmat ori de câte ori a revenit în actualitate vechiului aforism:

“Atunci când se exagerează cu patriotismul, înseamnă că undeva, ceva s-a furat” (Saltikov-Şcedrin, invocat de Ion Barbu). Asistăm, oare, în contextul ”prielnic” de confuzie generală a pandemiei, la pregătirea terenului (și a opiniei publice) pentru justificarea confiscării puținelor noastre drepturi și libertăți rămase?
Vom primi răspunsul, fiecare dintre noi, prin acțiunile protagoniștilor halucinantei zile de azi.
Fiți cu ochii în patru!”, a scris pe facebook Anna Horvath

Pe pagina oficială de facebook a președintelui Klaus Iohannis, și alți maghiari și-au arătat public dezaprobarea față de ceea ce ei consideră folosirea în mod batjocoritor a limbii maghiare, din partea unui președinte care ar trebui să fie un președinte imparțial pentru toți cetățenii României. Nici unii dintre români n-au apreciat modul în care Iohannis a folosit limba maghiară pentru a transmite anumite ironii cu tentă politică:

Foto: captură facebook / Klaus Iohannis
Foto: captură facebook / Klaus Iohannis

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Anna Horvath, UDMR: "De ziua domnului președinte Klaus Iohannis ne adunăm cu toții și cărăm Ardealul dincolo de granițe"

Dum mai 3 , 2020
Sub acoperirea indicației / mențiunii că postarea este un pamflet, Anna Horvath, vicepreședinte executiv UDMR și consilier local al municipiului Cluj-Napoca, postează pe contul său de socializare un mesaj în care îndeamnă comunitatea din care face parte ca “de ziua domnului președinte Klaus Iohannis ne adunăm cu toții și cărăm Ardealul dincolo de […]

Poate vă place și:

libris.ro