La 13 mai 2008 murea Colea Răutu, unul dintre românii basarabeni care au excelat în cultura românească

Născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi din județul Bălți, aflată azi în Republica Moldova, sub numele de Nikolai Rutkovski, Colea Răutu este unul dintre românii basarabeni care au excelat în cultura românească, interpretând roluri memorabile în filme românești precum „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Frații Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea” etc.

S-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, după o carieră încununată de roluri de mare succes, cu ajutorul cărora a reușit să ajungă la inima și la sufletul spectatorilor și telespectatorilor români, atât prin teatru cât și prin filmele sale în care a jucat de cele mai multe ori magistral.

În afara pasiunii pentru actorie, pentru teatru și film, Colea Răutu mai era cunoscut și pentru pasiunea sa pentru echipa de fotbal Rapid, fiind un fan înfocat al echipei, uneori chiar prezent pe stadioane pentru a urmări pe viu meciurile rapidiștilor. De fapt fotbalul era o pasiune pe care marele actor Colea Răutu și-o cultivase încă din fragedă copilărie, cochetând o vreme cu rolul de jucător de fotbal în echipa Uzinelor „Mociorniță” din București.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori. Șase ani mai târziu, la 13 mai 2008, marele actor se stingea la București, la venerabila vârstă de 96 de ani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Parlamentul a adoptat azi un proiect de Lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon

mie mai 13 , 2020
Doi senatori PSD au inițiat încă din octombrie 2019 un proiect de Lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Este vorba de senatorii Titus Corlățean și Șerban Nicolae. Astăzi, Parlamentul României a adoptat proiectul legislativ inițiat de către cei doi senatori social democrați. În Expunerea […]

Poate vă place și:

libris.ro