La 13 mai 2008 murea Colea Răutu, unul dintre românii basarabeni care au excelat în cultura românească

La 13 mai 2008 murea Colea Răutu, unul dintre românii basarabeni care au excelat în cultura românească
La 13 mai 2008 murea Colea Răutu, unul dintre românii basarabeni care au excelat în cultura românească
Print Friendly, PDF & Email

Născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi din județul Bălți, aflată azi în Republica Moldova, sub numele de Nikolai Rutkovski, Colea Răutu este unul dintre românii basarabeni care au excelat în cultura românească, interpretând roluri memorabile în filme românești precum „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Frații Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea” etc.

S-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, după o carieră încununată de roluri de mare succes, cu ajutorul cărora a reușit să ajungă la inima și la sufletul spectatorilor și telespectatorilor români, atât prin teatru cât și prin filmele sale în care a jucat de cele mai multe ori magistral.

În afara pasiunii pentru actorie, pentru teatru și film, Colea Răutu mai era cunoscut și pentru pasiunea sa pentru echipa de fotbal Rapid, fiind un fan înfocat al echipei, uneori chiar prezent pe stadioane pentru a urmări pe viu meciurile rapidiștilor. De fapt fotbalul era o pasiune pe care marele actor Colea Răutu și-o cultivase încă din fragedă copilărie, cochetând o vreme cu rolul de jucător de fotbal în echipa Uzinelor „Mociorniță” din București.

La 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori. Șase ani mai târziu, la 13 mai 2008, marele actor se stingea la București, la venerabila vârstă de 96 de ani.

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Switch to mobile version