Categories: IASI

Nu doar România s-a născut la Iași, ci și Leul românesc s-a născut tot la Iași!

În articolele noastre publicate până acum am arătat contribuția importantă a lui Petre Mavrogheni pentru realizarea Unirii Principatelor Române.

La 25 Mai 1856, fruntașii din mediul cultural, politic și economic din Moldova, se reuneau în taină la umbra unui castan de pe moșia lui Petre Mavrogheni, punând bazele unei asociații de luptă pentru Unire (n.r. vezi Castanul Unirii și jurământul sacru de la 25 Mai 1856 de sub arborele declarat monument istoric).

Castanul Unirii și jurământul sacru de la 25 Mai 1856 de sub arborele declarat monument istoric, Foto: © Glasul.info / Fandel Mihai

Activismul unionist era un risc asumat pentru acele vremuri, militanții pentru Unire întâlnindu-se subversiv, departe de ochii și urechile autorităților vremii. Puțină lume știe însă că în casa aceluiași Petre Mavrogheni, cunoscută sub numele de Casa Mavrogheni, clădire care astăzi adăpostește astăzi Institutul de Sănătate Publică Iași, s-a născut leul românesc.

Institutul de Sănătate Publică Iași, Bulevardul Carol Nr. 1, (Casa Mavrogheni)

În Casa Mavrogheni, locuință a omului politic, a filantropului și unionistului Petre Mavrogheni, s-au ținut multe dintre adunările Divanului Ad-hoc, dar și anumite întâlniri tainice, în care se puneau la punct planuri de reformare socială, culturală, economică și militară a Principatelor Române.

Printre aceste planuri de reformare economică se regăsește și planul de introducere a leului de argint în sistemul monetar zecimal, pus în aplicare în anul 1867. Prin această măsură erau eliminate din Principate monedele străine, cele austriece și cele turcești, și în același timp se puneau bazele unui sistem monetar național, pe modelul sistemului monetar zecimal din Franța.

Deci, în afara contribuției sale importante pentru cauza unionismului, aflându-se printre reprezentanții elitei din Moldova care depuneau  jurământul sacru de la 25 Mai 1856 la umbra Castanului Unirii aflat chiar pe moșia sa de la Vișan, Petre Mavrogheni este cel care a pus bazele unui sistem monetar modern care a dăinuit vreme de mai bine de un secol.

Monumentul leului moldovenesc de la Chișinău, Foto: radioorhei.info

În vreme ce în Republica Moldova există un monument al leului moldovenesc, la noi în România încă nu s-a gândit nimeni pentru a pune în valoare istoria Casei Mavrogheni din Iași, amplasând în fața acestei clădiri un monument al leului românesc, sau măcar o placă informativă care să amintească trecătorilor despre importanța simbolică a clădirii pe lângă care trec zilnic fără să știe mulți dintre ei despre ce rol a jucat în formarea statului român modern.


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”110913″]

Articole asemănătoare:

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o zi ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

o săptămână ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

2 săptămâni ago