Categories: EvenimenteIstorie

26 Iulie 1941: Este eliberată Cetatea Albă și se încheie campania militară pentru eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei

La 26 iulie 1941 este eliberată Cetatea Albă.Odată cu eliberarea Cetății Albe se încheie și campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

Între 22 iunie și 26 iulie 1941, peste Prut s-au dat lupte grele pentru eliberarea Basarabiei. În retragerea lor din fața trupelor române și germane, sovieticii distrugeau totul în cale, începând cu elementele de infrastructură, poduri, cale ferată, șosele, și arzând bisericile și mănăstirile care aveau ghinionul să se afle în calea lor.

După eliberarea Bucovinei de Nord și a Basarabiei, autoritățile românești au găsit niște teritorii devastate, pe lângă dezastrul lăsat în urmă de distrugerile fizice asupra infrastructurii și a numeroase clădiri, descoperind și cel puțin câteva masacre în masă la adresa populației românești, dublate de un exod al populației forțate de sovietice să ia calea deportărilor către… Siberii de gheață.

Timbru românesc care marca lupta împotriva bolșevismului

Eliberarea Cetății Albe la 26 iulie 1941 a constituit și un moment simbolic, marcând practic încheierea campaniei militare purtate de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.


Galerie Foto:

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

2 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

8 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

9 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

17 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago