Am înmărmurit în urmă cu câțiva ani când am văzut declaraţia ministrului Justiţiei de la acea vreme, doamna Raluca Prună, care ne spunea cu nonșalanță că “discuţia despre drepturi e un lux teoretic”. Declarația, venind nu de la un neica nimeni, nu de la o femeie căreia i-ar fi căzut sapa când își deschidea portofelul, ci de la înălțimea funcției de ministru al Justiției, era una stupefiantă.
Dacă mi-ar fi spus cineva în decembrie ’89 că vom ajunge la trei decenii distanță într-o dictatură cu mult mai parșivă decât cea care speram că tocmai se încheiase odată cu debutul anilor ’90, probabil l-aș fi crezut cel mai pesimist om de pe pământ.
Deși am sperat că ne vom desprinde cu totul de zona totalitarismului și a abuzurilor prezentate sub înfățișarea unor așa zise “legi”, la trei decenii de la momentele când s-a strigat cu disperare în stradă “Libertate”, trăim în mod paradoxal niște forme de dictatură chiar mai perverse decât cele “omologate” în timpul comunismului.
Când în România abuzul devine literă de lege, o lege șchioapă ce-i drept, ba chiar neconstituțională, ce așteptări să mai ai de la legiuitori? Când aceștia în discursul lor public spun cu privire la problemele legate de legea carantinării și izolării că în România „s-a exagerat puțin cu drepturile și libertățile…”!?
„Cred că sănătatea tuturor e mai importantă decât un moft de ora 23.00. Da, e un moft la ora 23.00 să stai la o terasă”, a afirmat deputata PNL Cristina Trăilă
Dacă tot ne spun unii și alții (n.r. unii mai neomarxiști decât alții) în ultimii 30 de ani că drepturile și libertățile nu sunt pentru oameni, îmi vine în minte cu această ocazie o vorbă larg răspândită în mediul rural: atunci să le mănânce câinii! Dar dacă încă mai tânjiți după drepturi și libertăți, după drepturile și libertățile fundamentale ale omului, atunci nu le lăsați pradă câinilor, ridicați-vă în picioare și luptați pentru ele, pentru că în istorie s-a murit pentru ele, s-a vărsat sânge, s-a murit pe roată, atârnând prin spânzurători, s-a murit prin tranșee și pe câmpurile de luptă pentru ca noi astăzi să fim liberi și nu sclavi…
La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…
Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…
Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…
La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Leave a Comment