STUDIUL PRIVIND FOLOSIREA JOCURILOR DE MIŞCARE LA ORA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT. Jocul copiilor și al tinerilor

   Este de la sine înțeles că Jocurile de mișcare, nu reprezintă altceva decât un mijloc al educației fizice, așa cum preciza într-un articol de specialitate Lect. univ. dr. Nicoleta-Lücy MOTROC de la Academia de Studii Economice din Bucureşti în revista Marathon din anul 2009.[1] Legat de această temă Schiller scria că “Omul este întreg doar atunci când se joacă”, ceea ce ne face să credem că activitatea sportivă sub forma jocurilor, ar trebui să reprezinte o preocupare majoră a copiilor și tinerilor elevi. Aceste jocuri se bucură de o atenţie însemnată în lucrările de specialitate. Voi descrie mai jos doar câteva concepții ale specialiștior despre necesitatea jocucrilor de mișcare în dezvoltarea armonioasă a tinerilor elevi.

Jocul la copil înseamnă în primul rând o plăcere imensă pentru Jean Chateau, dar în acelaşi timp şi o activitate serioasă, în care imitaţia, antrenarea participanţilor au o importanţă considerabilă. De asemenea, trezirea adevăratului comportament ludic (ludic – ce ţine de joc, de la cuvântul latin ludus = joc) este legată în principal de satisfacerea unei plăceri, de dezvoltarea personalităţii.[2] Aici poate fi justificată și predilecția copiilor spre jocurile sportive mai mult decât pentru un anumit sport de performanță până la vârsta de aproximativ 10 ani. Pentru astfel de copii, aproape orice activitate este joc deoarece “este muncă, este binele, este datoria, este idealul vieţii”, după cum afirma Claparède. Şi tot el spunea: „jocul este singura atmosferă în care fiinţa sa (a copilului, n.n) psihologică poate să respire şi, în consecinţă, poate să acţioneze…copilăria serveşte pentru joc şi pentru imitaţie. Jucându-se, un copil se revelează în întreaga sa prospeţime, în întreaga sa spontaneitate. Jucându-se, el nu este în stare să ascundă nimic din sentimentele care-l animă” (Rambert).

Prin joc se poate înţelege, în sens vag, o situaţie în care acţionează o mulţime de elemente raţionale (numite jucători), care, în mod succesiv şi independent, într-o ordine şi în condiţii specificate printr-un ansamblu de reguli, aleg câte o decizie (efectuează o acţiune, mutare) dintr-o mul-ţime dată de alternative. Între altele, regulile jocului precizează situaţiile în care jocul se termină.[3] În acest sens, „…se presupune că jucătorii sunt capabili să analizeze acţiunile lor şi acţionează în scopul obţinerii unui câştig cât mai mare posibil” (Owen).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Între jocurile copiilor şi cele ale adulţilor există deosebiri, distincţii nete. Astfel, de regulă, jocul adultului are drept finalitate căutarea unei relaxări – a găsi o ocupaţie – pentru „umplerea timpului”, în timp ce jocul de copii, îşi are propriul său ţel în sine, în „afirmarea Eului”.


[1] Lect. univ. dr. Nicoleta-Lücy MOTROCJOCUL DE MIŞCARE, MIJLOC AL EDUCAŢIEI FIZICE, în revista Marathon, Academia de Studii Economice din Bucureşti, 2009, p. 200

[2] Septimiu Florian Todea, Op. cit, Editura Fundației ROMÂNIA DE MÂINE, București, 2012, p. 9

[3] Ibidem

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

AUR, solidaritate cu arbitrul Sebastian Colțescu

mie dec. 9 , 2020
AUR a luat act cu indignare de poziția autorităților române în cazul arbitrului Sebastian Colțescu. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Tineretului și Sportului s-au raliat la linșajul public îndreptat asupra arbitrului, cetățean român acuzat de rasism pentru că a folosit în timpul meciului PSG – Istanbul Başakşehir o expresie descriptivă obiectivă, fără conotație […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News