Categories: Știri

546 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, marcați de câțiva ieșeni la monumentul de la Băcăoani

Duminică, 10 ianuarie 2021, membrii Asociației Comunitatea Identitară Iași și cei ai Euro Education Federation, Regiunea Moldova, împreună cu alți câțiva ieșeni din Partidul Neamul Românesc, au parcurs drumul de la Iași până în localitatea Băcăoani, din județul Vaslui, pentru a marca așa cum se cuvine împlinirea a 546 de ani de la victoria domnitorului Ştefan cel Mare împotriva armatei otomane în bătălia de la Podul Înalt.

La Ansamblul monumental “Podul Înalt” din localitatea Băcăoani a avut loc o slujbă de pomenire a domnitorului Ştefan cel Mare, s-au depus coroane la statuia ecvestră a voievodului şi s-a desfăşurat și un scurt ceremonial militar.

Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui, în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată ‘Podul Înalt’ Iaşi, Centrul Militar Judeţean Vaslui, Teatrul ‘V. I. Popa’ Bârlad, Biblioteca Judeţeană ‘Nicolae Milescu Spătarul’ şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, organizează, ca de fiecare dată, o amplă manifestare culturală, intitulată ‘Biruit-au Ştefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475’, care marchează împlinirea a 546 de ani de la strălucita victorie a lui Ştefan cel Mare contra turcilor, în cadrul celebrei bătălii de la Podul Înalt‘, se precizează într-un comunicat de presă transmis, joi, de Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui.

„Astăzi pentru a aminti de Bătălia de la Podul Înalt am fost la monumentul dedicat acestui moment din zona desfășurării luptelor, in satul Băcăuani, comuna Munteni de Jos, la câțiva kilometri de municipiul Vaslui.Cu această ocazie, în drumul spre întoarcere am vizitat și Movila lui Burcel unde se află un moment care amintește de pierderea Basarabiei și de lupta românilor pentru recuperarea acesteia.”

Comunitatea Identitară Iași

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago