Apariție editorială, o “audiocarte”: “Românii din Bucovina”

“Avem bucuria ca să prezentăm, în premieră, o “audiocarte”:


Românii din Bucovina, Convorbiri cu Dr. Ion Popescu de Gabriel Teodor Gherasim

“„Românii din Bucovina” de Gabriel Teodor Gherasim (Editura Gens Latina, 2018) reprezintă un studiu unic privind modificarea structurii etnice a populației din Nordul Bucovinei prin deportarea românilor în Siberia și consecințele nefaste ale ocupației sovietice a acestui teritoriu în 1940 (și nu numai); o amplă cercetare realizată de către Dr. Ion Popescu (deputat în Rada ucraineană), bazată pe materiale din arhiva sa personală, incluzând mărturiile cutremurătoare ale martorilor oculari.”, se arată în descrierea care însoțește această nouă apariție editorială

Invitație la lectură: “Români cu care ne mândrim -ROMÂNII DIN BUCOVINA”

“Acest interviu a fost acordat în 2005, unui ziarist român din America domnului Gabriel Teodor Gherasim si publicat in serial in rubrica sa: Romaniana Romani Cu Care Ne Mandrim din cadrul saptamanalului romanesc Merdianul Romanesc din New-York/Anaheim.

A fost republicat și integral in format carte in 2018 de catre Ginta Latina, Romania. Acum a apărut in format “audio” in lectura domnisoarei Alina Maria Grigore din Romania. Timpul de ascultare este de 5 ore.

Multe lucruri rămân actuale și acum (sunt sistematizate materiale privind deportarile, masacrele, foametea, procesele de schimbare a structurii etnice, “trimiteri” și cum au fost repatriați germanii, polonezii ș.a. de pe teritoriul actualei regiuni Cernăuți), sunt date și privind situația etno-lingvistică și starea învățământului în limba maternă în nordul Bucovinei, Ținutul Herței, nordul și sudul Basarabiei, din dreapta Tisei – acolo unde locuiesc compact vorbitorii de limba română din Ucraina (la 2002).

Puteți distribui si la alții – la preoți, profesori și oameni de buna-credință. Aceasta carte este doar pentru acei ce pot ințelege… și îi doare inima după neamul nostru..

Este un interviu-document prin care se încearcă de răspuns la întrebarea:

“de ce am rămas noi așa de puțini” (este pomenit aproape fiecare sat bucovinean, suburbiile Cernăuțiului sau multe localități din Ținutul Herței) cu mărturii ale oamenilor concreți, care au fost publicate prin reviste, ziare…, dar și cu date oficiale de prin arhive sau publicate in ediții “credibile”.”, ne-a scris Aurica Bojescu de la Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, Secretar responsabil și membru fondator al “Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina”, Președinte executiv al Centrului Independent Bucovin pentru Cercetare Actuală, Magister în administrația publică, Consilier parlamentar (2006-2014), Deputat în Consiliul regional Cernăuți în patru legislaturi consecutive (1998-2016), Expert în administrația publică și apărarea drepturilor minorităților naționale.

Gherasim Gabriel Teodor

scriitor român, stabilit in SUA corespondent și colaborator la mai multe publicații din SUA, România, etc

Leave a Comment

Recent Posts

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

10 ore ago

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o săptămână ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

o săptămână ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

2 săptămâni ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

2 săptămâni ago