Steaua NGCA-V84 este o stea variabila eruptiva de tip EXOR, aflata intr-un nor molecular. Stelele variabile EXOR sunt stele tinere ce prezinta cresteri in luminozitate de cateva magnitudini pe o perioada de la un an, la cativa ani.
Descoperirea variabilitatii acestei stele a fost facuta folosind date fotometrice de la survey-urile ASAS-SN si VPHAS. Datele ASAS-SN arata o scadere a stralucirii acestei stele intre octombrie 2016 si ianuarie 2017, in timp ce datele mai vechi VPHAS arata steaua ca avand magnitudinea in jur de 21.0, chiar mai mica.
In imaginile survey-ului DECaPS, se poate observa in jurul stelei NGCA-V84 un nor molecular, acela din care s-a format steaua. Analizand datele de la survey-urile WISE is AIIWISE, am descoperit inca un lucru interesant.
Datele AIIWISE arata ca steaua este inconjurata de foarte mult gaz fierbinte, in timp ce datele WISE arata steaua devenind din ce in ce mai luminoasa intre 2010 si 2019, la sfarsit ajungand chiar sa satureze pixelii ce alcatuiesc senzorul camerei.
Steaua NGCA-V84 nu este singurul lucru variabil din zona, norul molecular in care aceasta se afla, prezentand la randul sau variabilitate. Aceasta se poate observa foarte usor comparand imaginile DECaPS din 2017 si 2018.
In ultimele imagini, din 2018, o parte a nebuloasei pare a fi disparut complet, chiar daca in ambele imagini magnitudinea limita este asemanatoare. Magnitudinea limita este magnitudinea celei mai slabe stele din camp detectabile.
Astronomii amatori au un rol foarte important in studiul stelelor variabile. In timp ce unii astronomi si astrofizicieni profesionisti sunt ocupati cu studierea fenomenelor in detaliu si intelegerea lor, astronomii amatori se ocupa cu detectarea, analizarea si caracterizarea stelelor variabile.