libris.ro

Descoperirea unei stele în formare, aflată într-un nor molecular

Steaua NGCA-V84 este o stea variabila eruptiva de tip EXOR, aflata intr-un nor molecular. Stelele variabile EXOR sunt stele tinere ce prezinta cresteri in luminozitate de cateva magnitudini pe o perioada de la un an, la cativa ani.

Descoperirea variabilitatii acestei stele a fost facuta folosind date fotometrice de la survey-urile ASAS-SN si VPHAS. Datele ASAS-SN arata o scadere a stralucirii acestei stele intre octombrie 2016 si ianuarie 2017, in timp ce datele mai vechi VPHAS arata steaua ca avand magnitudinea in jur de 21.0, chiar mai mica.

In imaginile survey-ului DECaPS, se poate observa in jurul stelei NGCA-V84 un nor molecular, acela din care s-a format steaua. Analizand datele de la survey-urile WISE is AIIWISE, am descoperit inca un lucru interesant.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Datele AIIWISE arata ca steaua este inconjurata de foarte mult gaz fierbinte, in timp ce datele WISE arata steaua devenind din ce in ce mai luminoasa intre 2010 si 2019, la sfarsit ajungand chiar sa satureze pixelii ce alcatuiesc senzorul camerei.

Steaua NGCA-V84 nu este singurul lucru variabil din zona, norul molecular in care aceasta se afla, prezentand la randul sau variabilitate. Aceasta se poate observa foarte usor comparand imaginile DECaPS din 2017 si 2018.

In ultimele imagini, din 2018, o parte a nebuloasei pare a fi disparut complet, chiar daca in ambele imagini magnitudinea limita este asemanatoare. Magnitudinea limita este magnitudinea celei mai slabe stele din camp detectabile.

Astronomii amatori au un rol foarte important in studiul stelelor variabile. In timp ce unii astronomi si astrofizicieni profesionisti sunt ocupati cu studierea fenomenelor in detaliu si intelegerea lor, astronomii amatori se ocupa cu detectarea, analizarea si caracterizarea stelelor variabile.

Gabriel Cristian Neagu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info